Pórová polievka

Jemná krémová pórová polievka s krutónmi (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Sýta polievka, ktorú sa oplatí uvariť. Poteší aj tých najnáročnejších.

4-5
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na polievku. Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame nadrobno. Pór umyjeme, osušíme nakrájame na tenké kolieska.
  2. Maslo v hrnci rozpustíme, pridáme nasekanú cibuľu, cesnak nakrájaný pór. Za stáleho miešania restujeme 3-4 minúty, pridáme očistené nakrájané zemiaky. Horúcou vodou zalejeme zeleninový bujón, premiešame a prilejeme do základu.
  3. Okoreníme, osolíme, varíme pod pokrievkou na miernom plameni 20-25 minút.
  4. Po uvarení tyčovým mixérom premixujeme dohladka.
  5. Nakoniec pridáme smotanu na šľahanie a krátko necháme prejsť varom. Polievku podávame s krutónmi, dobrú chuť.
  6. Krutóny: Toustový chlieb nakrájame na kocky, rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, pridáme sušenú bazalku, pretlačený cesnak, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.
  7. Dáme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 15-20 minút do zlatista.