Jemná hrachová polievka

Autor receptu: cesminaz

Vynikajùca polievka zo suchého žltého hrachu :-) Recept pochadza zo stranky tureckeho kuchara.Ja som ho len trocha prisposobila a zjednodusila :-)

Suroviny

Postup

  1. Priprava je velmi jednoducha.. Potrebujeme 2dl hrachu,ktory si mozte namocit uz dopredu na 1-2h do vody,ale nemusite.Dalej mäsovy vyvar aspon 0,5L a ostatne dolejete vodou.Ja som dala silnejsi hovädzi vyvar 0,5L. Cibule a cesnak nakrajame na mensie kocky..
  2. V hrnci na masle s trocha olejom, zosklovatime trocha osolenu cibulu spolu s cesnakom.Potom pridame 1pl papriky a chvilocku nechame poškvrčat.Nasledne pridame hrach,chvilku nechame poškvrčat a zalejeme vyvarom.A ostatok dolejeme vodou.Ja som dala 0,5L vyvaru a este doliala 1,5L vody.Pridame sol a varime cca.10min.Potom pridame do polievky 1dl ryze a susenu mätu a podla chuti mletu rascu.Takto varime,kym nebude hrach celkom mäkky az rozvareny.Ryza ta sa dovtedy aj tak uvari.Pocas varenia mozte este doliat vodu,podla potreby.
  3. Nakoniec polievku rozmixujeme ponornym mixerom.Podla chuti este pridame mätu,alebo sol.Ryza dostatocne zahusti polievku,takze netreba žiadna muka. Polievka je velmi chutna,typicky tureckou chutou :-) Je jednoducha na pripravu a zasyti.