Jeleň v záhrade (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Jeleň nazbieral zopár hríbov a vybral sa do záhrady, kde stretol mrkvu, petržlen, zeler,
cesnak, papriku, gazdiná pridala korenie, bylinky a takto to dopadlo
10 porcií |
120 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- pretlačený cesnak zmiešame so soľou na kašu, pridáme korenie na divinu, tymián, olej a zmiešame
- primiešame zámockú papriku a kečup
- mäso naklepeme ako rezne, po okrajoch narežeme, aby sa nekrútili. Pripravíme si uzatvárateľnú nádobu alebo dózu, plátky mäsa natierame marinádou a ukladáme do nádoby, spodné plátky natrieme z oboch strán
- a ostatné len z vrchnej strany a ukladáme na seba až kým minieme všetky suroviny, odložíme do chladničky aspoň na 12 hodín, alebo celú noc
- zeleninu postrúhame a necháme si aj mrkvu v celku
- mäso postupne prudko opečieme z oboch strán a odložíme
- do výpeku pridáme postrúhanú zeleninu, orestujeme, podlejeme vodou, osolíme
- pridáme mäso, nové korenie a bobkový list, prikryté dusíme
- po pol hodine pridáme odložené mrkvy a dodusíme do mäkka
- opláchnuté a namočené hríby uvaríme a odložíme
- mäkké mäso a celé mrkvy vyberieme, šťavu prelejeme cez sitko, zeleninu prepasírujeme alebo pomixujeme s trochou šťavy a vlejeme do ostatnej šťavy, ak treba zahustíme troškou hladkej múky
- necháme prevrieť, zjemníme smotanou, premiešame a odstavíme, odložené mäso mrkvu nakrájanú na kolieska a hríby vložíme do omáčky. Ako prílohu som zvolila tarhoňu