Jednoduchý zeleninový šalát s kyslou smotanou (fotorecept)
Autor receptu: petravoska
Tento recept som prvýkrát ochutnala v Perečíne na Ukrajine, kde svojho času žila naša vzdialená príbuzná teta Aranka. Odvtedy je súčasťou nášho jedálnička a počas celého leta si ho pripravujeme na raňajky s chlebíkom, pri opekačke ku grilovanému mäsku, ale aj ako prílohu k hlavnému jedlu.
5-6 porcií |
10 minút príprava |
Postup
- Pokrájame cibuľku.
- Takisto redkvičku. Každý môže krájať zeleninku, ako to má rád. Ja tak rustikálnejšie, aby bolo do čoho zahryznúť. Mám rada, keď mi chrumká pod zubami. Redkvičky odporúčam dať ozaj veľa.
- Rajčiny. Môže sa zdať, že rajčiny a kyslá smotana by mohli spôsobiť nejaký "problém", ale nie je to tak. So sestrou sme sa ako deti bili, kto vypije šťavu, ktorá vznikla zmiešaním paradajkovej šťavy a kyslej smotany. Určite ju nevylievajte.
- Paprika je asi najaromatickejšou zložkou, tak jej netreba dávať príliš veľa, aby neprerážala chuť ostatnej zeleniny.
- Uhorky. Ja osobne uprednostňujem poľné, lebo sú ako zo záhradky a v lete aj veru sú. Dávam ich tam bez "odšťavovania" v soli. Ak sú sladké, nevidím dôvod. (Možno iba pre žlčnikárov)
- Zeleninu posolíme a poriadne premiešame. Chvíľku necháme postáť a pridáme kyslú smotanu podľa chuti. Ja mám rada viac.
- Tak a je to. Dobrú chuť.