Jednoduchý zeleninový šalát s kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Tento recept som prvýkrát ochutnala v Perečíne na Ukrajine, kde svojho času žila naša vzdialená príbuzná teta Aranka. Odvtedy je súčasťou nášho jedálnička a počas celého leta si ho pripravujeme na raňajky s chlebíkom, pri opekačke ku grilovanému mäsku, ale aj ako prílohu k hlavnému jedlu.

5-6
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pokrájame cibuľku.
  2. Takisto redkvičku. Každý môže krájať zeleninku, ako to má rád. Ja tak rustikálnejšie, aby bolo do čoho zahryznúť. Mám rada, keď mi chrumká pod zubami. Redkvičky odporúčam dať ozaj veľa.
  3. Rajčiny. Môže sa zdať, že rajčiny a kyslá smotana by mohli spôsobiť nejaký "problém", ale nie je to tak. So sestrou sme sa ako deti bili, kto vypije šťavu, ktorá vznikla zmiešaním paradajkovej šťavy a kyslej smotany. Určite ju nevylievajte.
  4. Paprika je asi najaromatickejšou zložkou, tak jej netreba dávať príliš veľa, aby neprerážala chuť ostatnej zeleniny.
  5. Uhorky. Ja osobne uprednostňujem poľné, lebo sú ako zo záhradky a v lete aj veru sú. Dávam ich tam bez "odšťavovania" v soli. Ak sú sladké, nevidím dôvod. (Možno iba pre žlčnikárov)
  6. Zeleninu posolíme a poriadne premiešame. Chvíľku necháme postáť a pridáme kyslú smotanu podľa chuti. Ja mám rada viac.
  7. Tak a je to. Dobrú chuť.