Slivkový koláč

Jednoduchý slivkový koláč s tvarohom

Autor receptu: helena10

Fajnový koláč, do ktorého som zužitkovala dozreté slivky. Rýchly a jednoduchý.* Mne sa chuťou podobá kysnutému koláču.

Suroviny

Postup

  1. Očistené slivky nakrájam na menšie kúsky. Boli veľmi šťavnaté, tak som pridala detskú krupicu a až na plechu dochucujem vanilkovým i škoricovým cukrom.
  2. Na cesto som riadne zmiešala v jednej miske všetky suroviny – múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, celé vajcia, kyslé i sladké mlieko – okrem cviklového prášku a mlieka. Hustejšie cesto dám nabok. Hustotu cesta si môžete ešte upraviť podľa seba trochou mlieka.
  3. V druhej miske vymiešam všetky suroviny na tvarohovú náplň a to jemný tvaroh tučný, kyslé mlieko, celé vajce, vanilkový cukor, Zlatý klas.
  4. Na tukom vymastený a krupicou posypaný vyšší plech rozmerov 30 x 40 cm rozotriem dve tretiny svetlého cesta. (Z polovičnej dávky upečiete koláč na vyššom plechu 20 x 30 cm).
  5. Na svetlé cesto po troche nanesiem tvarohovú náplň, ktorá je redšia ako cesto.
  6. Na tvarohovú náplň primerane – nepreháňať to s množstvom - naukladám narezané a ochutené slivky. Menej je niekedy viac.
  7. Povrch sliviek zakryjem zostávajúcim cestom, ktoré predtým zafarbím - primiešam doň cviklový prášok rozmiešaný v mlieku.
  8. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 34 minút. Sledujem. Pečte podľa svojej rúry a veľkosti plechu.
  9. Vychladnutý koláč posypem práškovým cukrom.
  10. Zásielka pre dobrých susedov: