Jablkový koláč
Jednoduchý, rýchly a šťavnatý jablkový koláčik (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Dostali sme od priateľov jabĺčka. Upiekla som k nedeľnej kávičke rýchly jablkový koláčik.
15 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Tu sú suroviny, síce vajcia a jablká nie sú všetky tak ako píšem v rozpise.
- Múku preosejeme, pridáme do nej cukor a prášok do pečiva premiešame. Pridáme vajcia a olej. Dobre rozšľaháme na jemné cesto. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrá a nakrájame ich na malé kocky. Pridáme do cesta a nakoniec pridáme škoricu.
- Dobre rozmiešame.
- Formu (priemer 18 cm) vytrieme maslom a dáme papier na pečenie aj na boky a vylejeme do nej cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov asi 30-35 minút. Každá si svoju rúru poznáte a radšej vyskúšajte špajdľou, či je cesto dobre upečené.
- Pokiaľ sa koláč pečie, urobíme sirup. Do rajničky dáme pustiť maslo, prilejeme mlieko a cukor. Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.
- Upečené a ihneď na teplý koláčik urobíme špajdľou dierky.
- Polejeme sirupom tak, aby sme sirup dali aj do dierok, ktoré sme si urobili špajdľou.
- Necháme, aby sirup vsiakol do koláčika a potom ho vyberieme z formy, dáme dole papier na pečenie a necháme ešte trochu vychladnúť.
- No a koštujeme. Je fakt šťavnatý a osviežujúci.