Jablkový koláč

Jednoduchý, rýchly a šťavnatý jablkový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dostali sme od priateľov jabĺčka. Upiekla som k nedeľnej kávičke rýchly jablkový koláčik.

15 minút
príprava
30-35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny, síce vajcia a jablká nie sú všetky tak ako píšem v rozpise.
  2. Múku preosejeme, pridáme do nej cukor a prášok do pečiva premiešame. Pridáme vajcia a olej. Dobre rozšľaháme na jemné cesto. Jablká ošúpeme, vykrojíme jadrá a nakrájame ich na malé kocky. Pridáme do cesta a nakoniec pridáme škoricu.
  3. Dobre rozmiešame.
  4. Formu (priemer 18 cm) vytrieme maslom a dáme papier na pečenie aj na boky a vylejeme do nej cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 190 stupňov asi 30-35 minút. Každá si svoju rúru poznáte a radšej vyskúšajte špajdľou, či je cesto dobre upečené.
  5. Pokiaľ sa koláč pečie, urobíme sirup. Do rajničky dáme pustiť maslo, prilejeme mlieko a cukor. Miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.
  6. Upečené a ihneď na teplý koláčik urobíme špajdľou dierky.
  7. Polejeme sirupom tak, aby sme sirup dali aj do dierok, ktoré sme si urobili špajdľou.
  8. Necháme, aby sirup vsiakol do koláčika a potom ho vyberieme z formy, dáme dole papier na pečenie a necháme ešte trochu vychladnúť.
  9. No a koštujeme. Je fakt šťavnatý a osviežujúci.