Chlieb

Jednoduchý plochý chlebík (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi jednoduchý chlebík z minima surovín, ktorý zvládne naozaj každý.

6 ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z udaných surovín vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa ešte dosť lepí o misku. Pomúčime ho a vymiesime krátko do tvaru bochníka. Zakryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť.
  2. Po 1 hodine cesto rozdelíme na 6 častí a kúsky cesta ešte raz vymiesime do malých bochníčkov. Bochníček vyvaľkáme do tvaru vajca a potom ho ešte prstami trochu rozťapkáme tak, aby vám tam zostali odtlačky. Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť aj moje video.
  3. Takto pripravené cesto dáme na plech s papierom, natreme vajcom a ešte raz na plechu prstami trochu rozťapkáme. Ide vlastne aj o ten efekt, ktorý vznikne pri tom ťapkaní, lebo to vám potom zostane aj po upečení. Nakoniec môžete posypať vrch aj rôznymi semienkami, ja som dala černušku.
  4. Chlebík pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 190 °C cca 20 minút, záleží od rúry. Ak sa vám náhodou podarí chlebík upiecť viac do chrumkava, tak ho ešte horúci trošku pofŕkajte vodou, stačí prstami.
  5. Chlebík je veľmi chutný sám o sebe, ale výborne sa hodí aj ako náhrada za klasický chlieb alebo pečivo. Prajem dobrú chuť
  6. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube