Makový zákusok
Jednoduchý makový zákusok s karamelovým krémom
Autor receptu: razomzastolom
Jednoduchý a rýchly makový zákusok. Jemné makové pláty a karamelový krém robia zázraky.* Často ho pečiem.
16 porcií |
60 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto na tri pláty:
Bielky vyšľahať s cukrom, pridať žĺtky a pokračovať v šľahaní na nízkych otáčkach mixéra. Potom pridať smotanu so salajkou, vychladnuté roztopené maslo, mak a múku, vymiešať do hladka.
1/3 cesta naliať do formy 20×20 cm a piecť 20-25 minút pri 180 °C. Podobne upiecť zo zvyšku cesta ďalšie dva pláty.
- Krém:
Maslo vyšľahať do nadýchaného stavu, po malých častiach pridávať uvarené kondenzované mlieko a pokračovať v šľahaní.
- Pred zostavovaním pláty zvlhčiť sirupom alebo kávou.
Postupnosť zostavovania: plát; polovica krému; plát; polovica krému; plát.
Zákusok zľahka stlačiť, odložiť na 12-24 hodín do chladničky a ozdobiť podľa želania.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/uioi1zWMcS8