Makový zákusok

Jednoduchý makový zákusok s karamelovým krémom

Autor receptu: razomzastolom

Jednoduchý a rýchly makový zákusok. Jemné makové pláty a karamelový krém robia zázraky.* Často ho pečiem.

16
porcií
60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na tri pláty: Bielky vyšľahať s cukrom, pridať žĺtky a pokračovať v šľahaní na nízkych otáčkach mixéra. Potom pridať smotanu so salajkou, vychladnuté roztopené maslo, mak a múku, vymiešať do hladka. 1/3 cesta naliať do formy 20×20 cm a piecť 20-25 minút pri 180 °C. Podobne upiecť zo zvyšku cesta ďalšie dva pláty.
  2. Krém: Maslo vyšľahať do nadýchaného stavu, po malých častiach pridávať uvarené kondenzované mlieko a pokračovať v šľahaní.
  3. Pred zostavovaním pláty zvlhčiť sirupom alebo kávou. Postupnosť zostavovania: plát; polovica krému; plát; polovica krému; plát. Zákusok zľahka stlačiť, odložiť na 12-24 hodín do chladničky a ozdobiť podľa želania.
  4. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/uioi1zWMcS8