Karamelové veterníky

Jednoduchý karamelový veterník (videorecept)

Autor receptu: iflovefood

Receptov na veterníky je naozaj veľa, môj je pre úplných začiatočníkov. Chutia naozaj vynikajúco.

12
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci rozpustíme maslo s vodou, keď voda začne vrieť, pridáme múku, dobre premiešame a ešte chvíľu povaríme a miešame, pokým nevznikne hladké nelepivé cesto. Cesto necháme vychladnúť.
  2. Do vychladnutého cesta postupne po jednom vmiešame vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko a vytláčame do tvaru koliesok na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto vystačí na cca 25 kusov veterníkov.
  3. Veterníky pečieme pri teplote 200 stupňov, 20-25 minút. Rúru počas pečenia neotvárame. Upečené veterníky necháme vychladnúť, opatrne prekrojíme a plníme karamelovým krémom a šľahačkou.
  4. Karamelový krém: Zmiešame žĺtky, cukor, puding a deci mlieka na hladkú zmes, do ktorej pridáme zvyšné mlieko a privedieme k varu a uvaríme puding. Keď uvarený puding vychladne na izbovú teplotu, zmiešame ho so zmäknutým maslom. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka a naplníme veterníky.
  5. Šľahačka: Smotanu vyšľaháme s cukrom a so stužovačom. Pripravenú šľahačku nanesieme na karamelový krém.
  6. Karamelová poleva: Polevu pripravíme z cukru, ktorý roztopíme na karamel a zalejeme mliekom. Karamel v mlieku stuhne, treba ho ďalej variť, kým sa v mlieku celkom nerozpustí, potom pridávame práškový cukor podľa toho akú hustú polevu chceme vytvoriť. Karamelovou polevou ozdobíme vrch naplnených veterníkov.
  7. Dobrú chuť!