Jahodový zákusok
Jednoduchý jahodový zákusok bez lepku
Autor receptu: novalim
Jednoduchý, rýchly a exkluzívne dobrý! Taký je tento jahodový zákusok bez lepku. Lahodné kakaové cesto a nadýchaná jahodová
plnka z mascarpone a šľahačky.* A namiesto “čerešničky” dáme na tento koláč – čo iné – než čerstvé jahôdky. Tento recept
jednoducho musíte vyskúšať.
12 porcií |
45 minút príprava |
18-20 minút na 180 °C |
Postup
- Do misky preosejeme bezgluténovú múku Promi UNI, kakao a kypriaci prášok bez lepku a premiešame ich. Potom pridáme preosiaty práškový cukor a rovnako ho dobre premiešame so sypkými prísadami.
- Celé vajcia rozbijeme do menšej misky, pridáme vodu a spolu ich vyšľaháme do homogénnej zmesi. Ďalej si pripravíme maslo – buď ho necháme zmäknúť, alebo ho roztopíme.
- Do sypkých prísad teraz pridáme na kocky nakrájané (alebo prilejeme roztopené) maslo, ďalej vajíčkovú zmes a metličkou vymiešame na hladké tekuté cesto. To nalejeme do menšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme ho asi 18-20 minút, kým je koláč na povrchu na dotyk pružný. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť.
- Na plnku si pripravíme jahodové pyré – rozmixované jahody zmiešame s cukrom a povaríme ich krátko, aby sa odparila prebytočná tekutina a jahody nadobudli konzistenciu lávy (sirupu). Necháme ich vychladnúť.
- Potom dáme do misy mascarpone, premiešame ho zľahka s jahodovým pyré, prilejeme smotanu a vyšľaháme všetko spolu do nadýchaného krému. Ten nanesieme na upečený a vychladnutý koláč a nakrájame ho na kocky. Jahodový koláč podávame ozdobený kúskom čerstvej jahody.
- Tip: Upečený korpus môžete aj rozkrojiť na dve polovice a naplniť krémom.