Bezlepkový čerešňový koláč

Jednoduchý čerešňový koláč bez lepku

Autor receptu: novalim

Čerešne milujeme a milujeme piecť čerešňové koláče. Náš nový recept na jednoduchý čerešňový koláč musíte vyskúšať.* Príprava je jednoduchá a výsledok úžasný. Určite poteší celú vašu rodinu a priateľov.

12
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia, práškový a vanilínový cukor spolu vyšľaháme v mise do nadýchanej peny. Pridáme olej a vodu (alebo mlieko) a opäť trošku prešľaháme. V inej mise zmiešame múku s kypriacim práškom a postupne túto suchú zmes najlepšie gumenou varechou zapracujeme do vaječnej hmoty. Miešame jemne a vždy rovnakými pohybmi od spodu k povrchu, aby sme dostali do zmesi čo najviac vzduchu. Takto bude koláč krásne nadýchaný.
  2. Do plechu o veľkosti približne 20x35 cm, ktorý sme si vymastili trochou oleja a vysypali trochou múky, vylejeme polovicu cesta. Do druhej polovice dôkladne vmiešame kakaový prášok. Kakaové cesto potom krížom-krážom nalievame svetlé cesto v plechu, takto vznikne efekt mramoru. Nakoniec do cesta jemne povtláčame umyté, osušené a vykôstkované čerešne.
  3. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170-180 °C približne 25 minút. Nakoniec urobíme test špajľou. Ak zapichnutá špajľa vyjde z cesta suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť, nakrájame na kocky a posypeme práškovým cukrom.