Cuketový koláč

Jednoduchý bezlepkový cukinový koláč s orechami

Autor receptu: novalim

Cukina alebo tekvica sa dá použiť ako veľmi vďačná ingrediencia aj do koláčov.* Tento jednoduchý bezlepkový cukinový koláč s orechami vás presvedčí o tom, že vďaka cukine ostáva cesto šťavnaté a chutné aj na druhý deň. Nebojte sa pri pečení trochu experimentovať, výsledok vás môže veľmi príjemne prekvapiť.

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento bezlepkový cukinový koláč vymiešame v jednej mise. Najprv zmiešame všetky suché prísady. Bezlepkovú múku Promix PK špeciál, kypriaci prášok, sódu preosejeme a do nich vmiešame škoricu, soľ, cukor a mleté lieskovce a varechou premiešame.
  2. Pridáme rozšľahané vajcia a olej, opäť premiešame.
  3. Nakoniec vmiešame cuketu, ktorú sme dopredu nastrúhali, nechali odpočinúť a vyžmýkali z nej prebytočnú tekutinu.
  4. Zmes nalejeme do hlbšieho plechu, ktorý sme vystlali papierom na pečenie (alebo potreli tenkou vrstvou oleja a vysypali trochou múky). Uhladíme povrch koláča a dáme piecť.
  5. Pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým špajdľa po zapichnutí do koláča nebude čistá.
  6. Upečený koláč necháme trochu vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme polevu.
  7. Poleva: Smotanu privedieme do varu, odstavíme, zalejeme ňou nastrúhanú alebo na malé kúsky nasekanú čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
  8. Polevu nalejeme na koláč a uhladíme. Posypeme opraženými posekanými lieskovcami.