Karamelové makrónky

Jednoduché makrónky so slaným karamelom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Tieto makrónky sa určite podaria, ponúkam nenáročný spôsob. Plnka slaný karamel perfektne zvýrazňuje chuť.

39 ks
porcií
50-55 minút
príprava
10+8 minút
na 160/130 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na makrónky. Múku a práškový cukor premixujeme, 2-3x preosejeme, aby makrónky boli hladké.
  2. Bielky šľaháme do peny. Pridáme vanilínový cukor a ďalej šľaháme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom po lyžiciach pridávame práškový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Do snehového základu pridáme farbu a preosiatu mandľovú múku, varechou zapracujeme na 3x.
  4. Snehovým cestom naplníme cukrárske vrecko s rovnou špičkou, makrónky striekame na podložku položenú na plechu. Plechom pobúchame po stole, aby makrónky nemali bublinky. Necháme cesto uschnúť aspoň 1 hodinu, kontrola prstom či sa nelepia.
  5. Rúru predhrejeme na 150-160 stupňov a pečieme 10 minút. Následne teplotu stiahneme na 130 stupňov a pečieme ďalších 8-10 minút. Po upečení necháme vychladnúť, makrónky sa pekne odlepia.
  6. Slaný karamel: Kryštálový cukor skaramelizujeme na miernom plameni, pridáme pokrájané maslo a miešame pokiaľ sa všetko spojí.
  7. Vlejeme smotanu, pridáme soľ podľa chuti, miešame a necháme prevrieť. Hotový karamel prelejeme do sklenenej nádoby a necháme vychladnúť. V chladničke môžeme skladovať, použiť sa dá na košíčky, tartaletky, torty a pod.
  8. Karamelom naplníme cukrárske vrecko s rovnou špičkou a nanášame na makrónky, ktoré spájame. Naplnené dáme do dózy a vložíme do chladničky. Dobrú chuť...