Karamelové makrónky
Jednoduché makrónky so slaným karamelom (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Tieto makrónky sa určite podaria, ponúkam nenáročný spôsob. Plnka
slaný karamel perfektne zvýrazňuje chuť.
39 ks porcií |
50-55 minút príprava |
10+8 minút na 160/130 °C |
Postup
- Suroviny na makrónky. Múku a práškový cukor premixujeme, 2-3x preosejeme, aby makrónky boli hladké.
- Bielky šľaháme do peny. Pridáme vanilínový cukor a ďalej šľaháme pokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom po lyžiciach pridávame práškový cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
- Do snehového základu pridáme farbu a preosiatu mandľovú múku, varechou zapracujeme na 3x.
- Snehovým cestom naplníme cukrárske vrecko s rovnou špičkou, makrónky striekame na podložku položenú na plechu. Plechom pobúchame po stole, aby makrónky nemali bublinky. Necháme cesto uschnúť aspoň 1 hodinu, kontrola prstom či sa nelepia.
- Rúru predhrejeme na 150-160 stupňov a pečieme 10 minút. Následne teplotu stiahneme na 130 stupňov a pečieme ďalších 8-10 minút. Po upečení necháme vychladnúť, makrónky sa pekne odlepia.
- Slaný karamel: Kryštálový cukor skaramelizujeme na miernom plameni, pridáme pokrájané maslo a miešame pokiaľ sa všetko spojí.
- Vlejeme smotanu, pridáme soľ podľa chuti, miešame a necháme prevrieť. Hotový karamel prelejeme do sklenenej nádoby a necháme vychladnúť. V chladničke môžeme skladovať, použiť sa dá na košíčky, tartaletky, torty a pod.
- Karamelom naplníme cukrárske vrecko s rovnou špičkou a nanášame na makrónky, ktoré spájame. Naplnené dáme do dózy a vložíme do chladničky. Dobrú chuť...