Makrónky

Jednoduché francúzske makrónky

Autor receptu: svedka

90 minút
príprava
16 minút
na 140 °C

Postup

  1. Bielky si necháme na linke cez noc odstáť. Potom ich vyšľaháme, pridávame po troškách kryštálový cukor a vyšľaháme tuhý sneh. Ak chceme, pridáme pár kvapiek gélovej farby.
  2. Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom a preosejeme. Na makrónky použijeme preosiatu zmes.
  3. Sypkú zmes po častiach zamiešame do snehu ručne stierkou, pomaly podoberáme a opakujeme dovtedy, kým sa cesto leje pomaly ako láva a vytvára akoby stuhu.
  4. Cesto dáme do cukrárskeho vrecka s väčšou okrúhlou špičkou. Na plech s papierom na pečenie vytlačíme kolieska cesta, ktoré si môžeme predkresliť, alebo použijeme formu na to určenú. Nestriekame ich ako pusinky so špičkou hore, ale špičku zahnemene doboku. Plechom s makrónkami silno párkrát buchneme, aby cesto bolo bez bubliniek.
  5. Makrónky necháme asi hodinu zaschnúť pri izbovej teplote - aby sa pri skúške dotykom prsta nič neodtlačilo na prst. Potom makrónky pečieme 16 minút v rúre vyhriatej na 140 °C na najspodnejšej mriežke.
  6. Upečené necháme vychladnúť a plníme podľa chuti čokoládovou ganache, maslovým alebo ovocným krémom (nie šľahačkovým ani mliečnym...)