Domáce žemle

Jednoduché domáce vodové žemle (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Lacné a jednoduché domáce žemle! Tie najlepšie vodové žemle čo poznám. Sú krásne mäkké a veľmi chutné.* Navyše neobsahujú ani vajce ani mlieko. Ak ich raz vyskúšate, už ich budete robiť stále.

8 ks
porcií
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z udaných prísad si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa síce o ruky ešte dosť lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať. Cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka a necháme 30 minút kysnúť.
  2. Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí približne rovnakej veľkosti. Každý kúsok cesta jemne upravíme do malého bochníka a poukladáme na plech s papierom. Vrch natrieme trochou oleja, aby pri kysnutí neobschli. Zakryjeme a necháme 1 hodinu oddychovať/ nakysnúť.
  3. Po hodine nakysnuté bochníčky dobre pofŕkame vodou a dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 200 °C cca 20-25 minút. Počas pečenia musíte mať na spodku rúry mištičku s variacou sa vodou, ktorá vlastne tvorí paru.
  4. Upečené žemle ihneď pofŕkame vodou a necháme celkom vychladnúť. Počas chladnutia vám budú krásne mäknúť.
  5. Tieto žemle sú úžasné a pritom veľmi jednoduché. Majú jemnú kôrku a mäkučkú striedku. A na druhý deň sú ešte stále fantastické a mäkučké!!! Prajem dobrú chuť.
  6. Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube