Jednoduché chutné pečené batáty s uhorkovým šalátom (fotorecept)

Autor receptu: eliniatko

Tak toto je náš osvedčený spôsob, ako spraviť z batátov plnohodnotné jedlo, a nie iba prílohu. Jednoduchý, rýchly, ale najmä pomerne lacný zdravý a chutný receptík :)

2-3
porcie
20 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si batáty - fotku pridávam pre tých, ktorí s nimi ešte nepracovali a nepoznajú ich. Môžu byť aj väčšie, viac purpurové a/alebo viac podlhovasté. Tieto majú každý po pol kilogramu, ale nájdete aj oveľa väčšie, kľudne aj kilový kúsok.
  2. Batáty ošúpeme škrabkou - je to rovnaké, ako pri zemiakoch.
  3. Ošúpané batáty položíme na plech alebo pekáč. Ak máte starší plech, vystlite si ho alobalom aby sa k nemu nepripiekli. Na plechu ich celé potrieme pomocou štetčeka olivovým olejom zo všetkých strán.
  4. Po potretí ich zo všetkých strán (otáčame, pomôže nám štetček) celé osolíme hrubozrnnou morskou soľou (kto má rád slané, celé poriadne posypať, kto menej, posype mierne).
  5. Dáme piecť na 180 - 190 °C, približne 80 minút - po hodine však už začnite kontrolovať, záleží od veľkosti, malé a rozrezané sa spravia skôr, už za 60 - 70 minút, veľké tam môžu byť aj dlhšie.
  6. Kým sa batátiky pečú, ošúpeme uhorku a nastrúhame ju na plátky.
  7. Vložíme do misky, posypeme ju poriadnou čajovou lyžičkou soli a poriadnou čajovou lyžičkou cukru, premiešame. Pridáme štipku príp. dve (ako kto má rád) mletého čierneho korenia, znovu premiešame.
  8. Zalejeme jednou až dvomi lyžicami octu, znovu podľa Vašich preferencií kyslosti.
  9. Ošúpeme 5 strúčikov cesnaku (kto má rád menej štipľavé dá menej, a kto nechce "smrdieť" nemusí dať vôbec), pretlačíme k uhorke a premiešame.
  10. Pridáme celý téglik smotany, a znovu miešať.
  11. Takto asi vyzerá výsledná zmes, ktorú kým čakáme na batáty dáme do chladu.
  12. Batátiky budú hotové, keď celé zozlatnú a budú na dotyk (napr. varechou) mäkké. Podávame na tanieri, k tomu v miske uhorkový šalát, do ktorého šťavy sa ako do dipu kúsky batátu namáčajú a zajedajú uhorkou. U nás je to jedna z najobľúbenejších kombinácii :)