Pórová polievka
Jednoduchá pórová polievka s obláčikmi
Autor receptu: imaginarium
Jedna z mojich najobľúbenejších polievok. Varím ju aj pre svojho drobčeka a ten jej tiež
vie sfutrovať plný tanier. Plus tie mäkučké, nadýchané krupicové halušky milujem ♥
5 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Na masti alebo oleji si osmažíme pór nakrájaný na tenké kolieska alebo ešte menšie časti, ak varíte pre malé deti :) Keď začne voňať, tak pridáme očistené zemiaky nakrájané na drobné kúsky a zalejeme vodou podľa toho, aké množstvo chceme. Dochutíme soľou a počkáme, kým sa zemiaky uvaria. Zatiaľ si pripravíme cesto na halušky.
- Keď zalejeme polievku vodou, tak si nachystáme cesto na obláčiky, lebo je dobré, ak chvíľu postojí. Zmiešame jedno vajíčko, lyžicu masti a krupicu. Množstvo je orientačné, cesto musí mať polotuhú konzistenciu. Necháme krupicu napučať, kým sa neuvaria zemiaky.
- Keď sú zemiaky uvarené, tak z polievky odoberieme dve naberačky hustého, rozmixujeme a vrátime do polievky, čím ju zahustíme. (Kto chce, môže zahustiť klasicky múkou.)
- Halušky hádžeme do vriacej polievky. Stačí naberať na špičku lyžice, lebo zdvojnásobia svoj objem, tak aby ste nemali namiesto obláčikov búrkové mraky :) Počkáme, kým sa halušky uvaria a môžeme podávať. Halušky skontrolujeme tak, že jednu rozrežeme a ak je rovnaká v strede ako na okraji, tak sú hotové.
- Táto polievka je výborná, lebo pór je dosť aromatický sám o sebe, takže netreba tam nijaké ďalšie dochucovadlá.