Jednoduchá hrachová kaša s údenými rebrami a s vysmaženými cibuľovými kolieskami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
V máji nevarievam takéto jedlo, ale v tejto zime prišlo veľmi vhod. Hrachová kaša zasýti, zahreje, okrem toho je veľmi chutná. Robím ju veľmi jednoducho. Aj z lacných surovín sa dá pripraviť výborné jedlo. Keď je hlboko do peňaženky, napríklad ako ja - som teraz tesne pred dôchodkom.:-) Nezávisle na tom je výborná aj inokedy.
4 porcie |
12 hodín minút príprava |
60 minút na 80 -90 °C |
Postup
- Údené rebrá som rozsekla a umyla pod tečúcou studenou vodou.
- Hrach som namočila na 12 hodín na noc v dostatočnom množstve studenej vody, lebo hrach ju "vypije" a nabobtná. Ráno som hrach scedila z vody, dala som ho spolu s údenými rebrami do čistej studenej vody, ktorá má siahať asi 4 cm nad úroveň hrachu. Priviedla som celé varu a potom som ho varila na strednom plameni asi 1 hodinu, kým mäsko na rebrách a hrach nezmäkol, ak sa rozvarí hrach, to nevadí. Voda sa má vyvariť takmer všetka.
- Zatiaľ som si očistila cesnak.
- Očistenú cibuľu som pokrájala na plátky asi 1 mm hrubé,rozobrala som ju na krúžky, ktoré som obalila v múke.
- Uvarené údené rebrá som vybrala z hrachu a nechala som ich vychladnúť.
- K hrachu som pridala prelisovaný cesnak, majorán a čerstvo mleté čierne korenie.
- Zohriala som slepačí vývar.
- Uvarený hrach som rozmixovala na kašu a doriedila vývarom do požadovanej konzistencie.. Kašu som nesolila, vývar je slaný dosť, okrem toho aj hrach je dosť slaný z údených rebier, ktoré sa s ním varili. Dosoliť treba len vtedy, ak ste nepoužili vývar na riedenie kaše, aj to iba po ochutnaní.
- Z uvarených údených rebier som obrala mäso.
- Opražila som v múke obalené kolieska cibule do zlato-hneda v rozohriatom oleji - asi 1 - 2 minúty.
- Nabrala som do hlbšieho taniera horúcu hrachovú kašu, na vrch som dala uvarené údené mäso a kolieska opraženej cibule.
Údené rebrá a vývar hrachovú kašu vynikajúco ochutia, jej príprava je pomerne jednoduchá a bez zásmažky, je to lacné, chutné jedlo, ktoré zahreje a zasýti. Chuťovo sa výrazne odlišuje od klasicky uvarenej kaše, kde sa údené mäso kladie už len hotové na vrch, kaša samotná má príjemnú údenú chuť.