Jogurtová nátierka
Jednoduchá domáca čerstvá nátierka (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Ak hľadáte jednoduchú, ľahkú, zdravú nátierku plnú bielkovín, s primeraným množstvom tuku, bez konzervantov, tu je...* Ak vám to pripomína syr labneh, nemýlite sa. Krémový syr labneh patrí k
národným pokrmom Libanonu. Jeho
výroba je veľmi ľahká, jednoducho sa z
jogurtu nechá odkvapkať srvátka.
Výsledkom je vynikajúci mäkký syr, ktorý
má vysoký obsah probiotík,
bielkovín, vitamínu A, vápnika a naopak
nízky podiel tuku.
15 porcií |
15 (+ stečenie jogur minút príprava |
Postup
- Jogurt osolíme podľa chuti, môžeme pridať sušenú alebo čerstvú nadrobno nasekanú pažítku, petržlenovú vňať... Syr sa môže oživiť cesnakom, červenou paprikou alebo môže ostať čistý, bez príchutí. Môžete zvoliť jogurt s vyšším podielom tuku, niekto pridáva aj kyslú smotanu. Ja volím jogurty s nižším/normálnym obsahom tuku.
Pripravíme si sitko, na ktoré dáme čistú utierku, plátno alebo dve vrstvy gázoviny. Nalejeme doň vymiešaný jogurt.
- Pod sitko dáme nádobu...
- ...a necháme srvátku odtekať aspoň 12-24 hodín v chladničke.
- Potom syr jednoducho vyklopíme na tanier a môžeme konzumovať.
- Vydrží čerstvý 24-48 hodín. Ak ho teda dovtedy nezjete :) Dobrú chuť!