Javorovo-škoricový koláč (fotorecept)
Autor receptu: lubisthemple
Recept z jednej kuchárskej knihy.
45 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Zapneme rúru na 180°C. Na plech dáme papier na pečenie a vložíme ho do rúry. Zmiešame múku s cukrom a soľou. Maslo pokrájame na malé kocky a zmiešame s múkovou zmesou. Výsledok by sa mal podobať mokrému piesku.
- Vaječný žĺtok vyšľaháme s dvoma lyžicami studenej vody a nalejeme ho do múkovej zmesi. Miesime pokým sa cesto nespojí a sme schopní z neho vytvoriť guľu. Z cesta urobíme disk, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.
- Po 30 minútach cesto rozvaľkáme na tenký kruh o trochu väčší než je forma, ktorú použijeme.
- Vajíčka, biely jogurt, javorový sirup, škoricu a štipku soli vyšľaháme ručne alebo elektrickým šľahačom.
- Plech s papierom na pečenie vyberieme z rúry a položíme naň pripravenú formu s cestom. Náplň nalejeme na cesto a koláč vložíme do rúry.
- Pečieme ho asi 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť.
- Dobrú chuť.