Javorovo-škoricový koláč (fotorecept)

Autor receptu: lubisthemple

Recept z jednej kuchárskej knihy.

45 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zapneme rúru na 180°C. Na plech dáme papier na pečenie a vložíme ho do rúry. Zmiešame múku s cukrom a soľou. Maslo pokrájame na malé kocky a zmiešame s múkovou zmesou. Výsledok by sa mal podobať mokrému piesku.
  2. Vaječný žĺtok vyšľaháme s dvoma lyžicami studenej vody a nalejeme ho do múkovej zmesi. Miesime pokým sa cesto nespojí a sme schopní z neho vytvoriť guľu. Z cesta urobíme disk, zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky na 30 minút.
  3. Po 30 minútach cesto rozvaľkáme na tenký kruh o trochu väčší než je forma, ktorú použijeme.
  4. Vajíčka, biely jogurt, javorový sirup, škoricu a štipku soli vyšľaháme ručne alebo elektrickým šľahačom.
  5. Plech s papierom na pečenie vyberieme z rúry a položíme naň pripravenú formu s cestom. Náplň nalejeme na cesto a koláč vložíme do rúry.
  6. Pečieme ho asi 45 minút. Po upečení ho necháme vychladnúť.
  7. Dobrú chuť.