Jaternicová roláda so zeleninou
Jaternice so zeleninou a slaninou
Autor receptu: phengalino
Recept je inováciou známeho
škótskeho národného jedla
"haggis, neeps and tatties" , čo je
zmes podobná jaterniciam
podávaná so zemiakmi, kvakou,
ovsenými sušienkami a
krémovou whisky omáčkou.
Ja som kvaku nahradil mrkvou a
k receptu pridal aj slaninu
(pancetta), petržlen, romanesco,
šalviu a zemiakový čips.
Recept je bez omáčky.
Postup
- Predpríprava zmesi: Na masti, jemne nakrájanej cibuli a šalvii smažíme jaternicovú zmes. Osolíme a okoreníme. Smažíme len do polovice a to preto lebo zmes sa nám dovarí neskôr.
Takto pripravenú zmes necháme stranou vychladnúť.
Uvaríme mrkvu v celku.
- Rozprestrieme si potravinársku fóliu (3x), na ktorú vyskladáme plátky slaniny tak, aby sa trošku prekrývali.
Na slaninu rozvrstvíme predpripravenú zmes a na zmes po dĺžke položíme uvarenú mrkvu, zrolujeme.
Necháme vychladnúť v chladničke cca 20 minút.
- Varíme všetkú zeleninu a to každú zvlášť.
Z uvarenej zeleniny si pripravíme viacero druhov pyré.
- Na zemiakový čips si na jemno nastrúhame jeden zemiak.
Takto nastrúhaný zemiak si ochutíme soľou, čiernym korením, na jemno nasekanou šalviou a zabalíme do viacero vrstiev gázy.
Vymačkáme vodu, a zmes rozotrieme na pečiaci papier.
Tvorítkom si vyrežeme kruhy a zvyšok odoberieme.
Takéto kruhy prekryjeme ďalším pečiacim papierom a ešte na vrch zaťažíme silikónovým plátom.
Pečieme v trúbe pri 100 °C na cca 20 minút.