Jarný polievkový duet (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Občas sa mi stane, že mám v obchode "veľké oči". Tak aj tentoraz, keď som nakúpila
viac, než sme stihli čerstvé zjesť. Zostalo niečo vymyslieť. Kdesi som zachytila recept na
rukolovú polievku a poľníček sa pridal do duetu. Myslím, že sa vydarilo.
Postup
- Nachystáme si suroviny.
- Poľníček a rukolu nakrájame. Už teraz to vonia úžasne.
- Na peknom plátku masla a olivovom oleji speníme cibuľu.
- Pridáme zemiaky a oprážame, až pekne voňajú.
- Pridala som drvenú rascu, mám rada jej vôňu, hlavne, keď sa trochu opraží.
- Podlejeme vodou, osolíme, okoreníme, vhodíme bobkové listy, prikryjeme a povaríme zemiaky do zmäknutia.
- Keď sú zemiaky mäkké, bobkáče vyberieme a vývar rozmixujeme.
- Vrátime späť na oheň, privedieme do varu a vhodíme nakrájané byliny. Tie iba chvíľu sparíme.
- A za stáleho miešame prilejeme sladkú smotanu. Necháme prejsť varom a odstavíme.
- Ja som na zahustenie použila pohánkové vločky, tie už netreba variť, iba zakryjeme a necháme v horúcej polievke dôjsť. Môžete použiť ovsené, alebo klasickú zátrepku, resp. nič, ak je dostatočne hustý zemiakový základ.
- Dochutíme, ja som kvapla trošku octu, máme radi kyslejšie chute, do taniera som rozdrobila nivu, namlela korenie a pokvapkala olivovým olejom extra virgin. Ak máte radi pikantnú chuť rukoly (tá tam hrá prvé husle), určite doporučujem.