Jarný polievkový duet (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Občas sa mi stane, že mám v obchode "veľké oči". Tak aj tentoraz, keď som nakúpila viac, než sme stihli čerstvé zjesť. Zostalo niečo vymyslieť. Kdesi som zachytila recept na rukolovú polievku a poľníček sa pridal do duetu. Myslím, že sa vydarilo.

Postup

  1. Nachystáme si suroviny.
  2. Poľníček a rukolu nakrájame. Už teraz to vonia úžasne.
  3. Na peknom plátku masla a olivovom oleji speníme cibuľu.
  4. Pridáme zemiaky a oprážame, až pekne voňajú.
  5. Pridala som drvenú rascu, mám rada jej vôňu, hlavne, keď sa trochu opraží.
  6. Podlejeme vodou, osolíme, okoreníme, vhodíme bobkové listy, prikryjeme a povaríme zemiaky do zmäknutia.
  7. Keď sú zemiaky mäkké, bobkáče vyberieme a vývar rozmixujeme.
  8. Vrátime späť na oheň, privedieme do varu a vhodíme nakrájané byliny. Tie iba chvíľu sparíme.
  9. A za stáleho miešame prilejeme sladkú smotanu. Necháme prejsť varom a odstavíme.
  10. Ja som na zahustenie použila pohánkové vločky, tie už netreba variť, iba zakryjeme a necháme v horúcej polievke dôjsť. Môžete použiť ovsené, alebo klasickú zátrepku, resp. nič, ak je dostatočne hustý zemiakový základ.
  11. Dochutíme, ja som kvapla trošku octu, máme radi kyslejšie chute, do taniera som rozdrobila nivu, namlela korenie a pokvapkala olivovým olejom extra virgin. Ak máte radi pikantnú chuť rukoly (tá tam hrá prvé husle), určite doporučujem.