Jarný chrumkavý šalát zo stopkového zeleru, jablka a orechov (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Tento šalát som vybrala z najlepších receptov magazínu TV paprika, ide o veľmi chutnú a
sviežu vitamínovú bombu, obohatenú orechmi s vynikajúcimi účinkami pre zdravie, je do
slova pochúťkou pre milovníkov chrumkavých jarných šalátov.
Tento recept venujem našej milej varecháčke @safran, ako poďakovanie za to, že som
sa od nej veľa o gastronómii naučila a ešte len naučím :-) Postup- Dnes sme boli na nákupoch a vzala som aj stopkový zeler, máme ho radi, je to výborná chrumkavá pochúťka, pripravila som z neho úžasný šalát.
- Na suchej panvici som začala pražiť olúpané mandle, neskôr aj vlašské orechy.
- Opražené mandle som dala na tanier a nechala som ich úplne vychladnúť.
- Do šalátovej misy som dala umytý, osušený a pokrájaný stopkový zeler na prstienky asi o hrúbke 1 cm.
- Pripravila som citrónovú šťavu.
- Očistený strúčik cesnaku som pokrájala na drobno a...
- ...pridala som ho k stopkovému zeleru, ...
- ...ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a...
- ...celou rascou.
- Pridala som posekanú petržlenovú vňať.
- Pripravila som umyté a osušené jablko Grany Smith, ktoré má pevú dužinu a príjemnú kyslú chuť.
- Jablko som odstopkovala, rozkrojila na štvrtiny, zbavila som ho jadrovníka, ošúpala a pokrájala na kocky o hrane asi 0,5 cm, ...
- ... ktoré som pridala k stopkovému zeleru,...
- ...všetko som poliala citrónovou šťavou, olivovým olejom a dobre premiešala.
- Na záver som tento výborný šalát posypala opraženými vlašskými orechmi a mandľami a lahôdka bola na stole. Ja som hrozienka nedala, u nás akosi neidú na chuť, ale Vy si ich smelo pridajte k vôli plnej chuti s orechmi.
- Je to veľmi rýchly a chutný zdravý svieži šalát, plný vitamínov s priaznivými účinkami pre zdravie a pochúťkou pre milovníkov chrumkavej dobroty.
Zeler je zelenina najčastejšie ako buľvový, listový a stopkový, tiež nazývaný ako anglický zeler. Používal sa už ako korenie a afrodiziakum v starom Egypte. Obsahuje veľa éterických olejov, ktoré mu dávajú typickú arómu a zároveň ho chránia pred škodcami, rovnako chránia i organizmus človeka pred plesňami a baktériami. Uvoľňujú sa pri prechode tráviacim traktom do sliznice v ústach, žalúdku a črevách, pôsobia aj dezinfekčne. Likvidujú infekciu v obličkách a močových cestách, zeler má podobné účinky ako fenikel,éterické oleje pôsobia na rozpúšťanie hlienov v prieduškách, pôsobí účinne pri zápale dýchacích ciest a nachladnutiach, kašli a nádche. Je významným zdrojom vitamínov skupiny B, má vyšší obsah vitamínu C ako citrón, má vitamíny A,K a E, z minerálov draslík, horčík, sodík, vápnik, železo, jód, zinok vo vysokých dávkach, znižuje hladinu cukru v krvi, čistí kĺby a obličky, pôsobí močopudne, znižuje vysoký tlak krvi, chráni pred žalúdočnými vredmi a má ešte veľa priaznivých účinkov preto by nemal chýbať na vašom stole, či ho už milujete alebo nemilujete. :-)))
V kuchyni sa využíva pri príprave polievok, omáčok, dressingov, marinád, šalátov, ako korenie, samostatné jedlo...má široké použitie.
|