Jarné kuracie prsia plnené bryndzou a špenátom obalené údenou slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Včera bol 1. jarný deň a zažiadalo sa nám dnes na obed niečo s nádychom jari. Naplnila som kuracie prsia jarnou bryndzou a baby špenátom, obalila s domácou údenou slaninkou a upiekla. Bolo to zase čosi iné a úžasne dobré.

2
porcie
15 minút
príprava
20 + 10 minút
na 180 + 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnci som rozohriala maslo, ...
  2. ...na ktoré som pridala umytý, odstopkovaný a dobre odkvapkaný baby špenát.
  3. Opekala som ho na masle len 2 - 3 minúty, kým troška zavädol, ale uchoval si krásnu sviežu zelenú farbu, dlhšie nie, lebo značne zmenší svoj objem a nechala som ho úplne vychladnúť.
  4. Dostala som kúpiť čerstvú jarnú bryndzu priamo zo salaša a v miske som ju rozdrobiila vidličkou.
  5. Pridala som čerstvé zmäknuté maslo,...
  6. ...ktoré som vidličkou rozmiešala s bryndzou do hladka ako na nátierku.
  7. Pridala som prelisovaný cesnak,...
  8. ..morskú soľ, čerstvo mleté čierne korenie, všetko som spolu premiešala a...
  9. ...na záver som pridala baby špenát, tým bola plnka hotová, je dobré ju dať na chvíľku do chladničky, plnka trocha stuhne a kuracie prsia sa budú ľahko plniť..
  10. Do umytého a osušeného kuracieho prsa som pozdĺžne spravila ostrým nožom s dlhou úzkou čepeľou hlboký otvor na plnenie tak, aby som prso na konci a ani na bokoch neprerezala, potom som ešte otvor opatrne rozšírila prstom.
  11. Tento otvor som naplnila pripravenou bryndzovo-maslovou plnkou.
  12. Kuracie prsia som obalila tenkými plátkami domácej údenej slaniny,...
  13. ...preložila som ich do pekáčika a upevnila som slaninku ešte mäsovými ihlami, aby sa pri pečení nerozišla.
  14. Pripravené kuracie prsia som obložila dookola malými zemiakmi...
  15. ..a preliala olejom. Kuracie prsia a ani zemiaky som nesolila, pretože bryndzovo-maslová náplň i údená slanina sú slané dosť a ochutia prsia i zemiaky.
  16. Piekla som v trúbe prvých 20 minút najprv na teplote 180 stupňov C a potom som zvýšila teplotu na 200 stupňov C a piekla ešte 10 minút, aby boli kuracie prsia primerane prepečené, zostali šťavnaté a zemiaky a údená slaninka boli pekne do zlato-hneda a chrumkava.
  17. Upečené kuracie prsia som podávala horúce s pečenými zemiakmi, ktoré sú na povrchu chrumkavé a vo vnútri šťavnaté a mäkkučké s chuťou údenej slaninky a bryndze. Kuracie prsia sú pri tomto spôsobe pečenia nevysušené, krásne šťavnaté, sú dobre premastené maslom a slaninou, s chuťou bryndzovo-maslovej plnky so špenátom, csnakom a čiernym korením. Zvyšný špenát som rozdelila na taniere a ozdobila cherry paradajkami, ktoré som dala miesto šalátu. Je to veľmi chutné a šťavnaté jedlo s nádychom sviežej jari. Prajem Vám Dobrú chuť! :-)