Čokoládové cupcakes
Jarné cupcakes (fotorecept)
Autor receptu: nikajednadva
Pridávam najmä ako inšpiráciu. Pri príležitosti Veľkej noci som chcela urobiť niečo veselé a jarné.
Cesto a krém sú celkom štandardné - čokoládové, ale naozaj vláčne.
14 porcií |
150 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie (múka, kakao, kypriaci prášok, sóda, soľ). V druhej si vyšľaháme cukor s olejom a vajíčkami. Pridáme vanilku a preosejeme suché ingrediencie. Miešame kým je cesto hladké a pridáme cmar.
- Rúru si vyhrejeme na 175 stupňov a plech na muffiny vystelieme košíčkami. Plníme ich iba do polovice - cesto dosť narastie. Pečieme asi 20 minút.
- Necháme vychladnúť a v cupcakeoch urobíme jamky.
- Pripravíme si jahody. Umyjeme a osušíme ich. Menšie jahody sú v tomto prípade vhodnejšie. Pripravíme si čokoládovú polevu podľa návodu. Prípadne môžme použiť aj bielu čokoládu s kokosovým olejom. Pridáme jedlé oranžové farbivo (oplatí sa vybrať značku, ktorá je stabilná aj pri vyšších teplotách) až kým dosiahneme požadovanú intenzitu. Jahody namočíme do polevy a dáme do chladu stuhúť.
- Krém: Tu som dosť improvizovala. Chcela som tmavší krém (tak ako aj cesto), aby "kvetináče" boli realistickejšie. Takže som vyšľahala maslo izbovej teploty a pridala smotanový syr. Keď bola hmota hladká, prišľahala som hustý čokoládový puding (1/2 vrecúška na 175 ml mlieka). Nakoniec som pridala práškový cukor.
- Nakoniec cupcakey ozdobíme. Vyrezané striedky rozmrvíme. Dáme trochu krému do jamky ako aj okolo.
- Do stredu vložíme jahodu a okolie posypeme rozmrvenou piškótou.