Čokoládové cupcakes

Jarné cupcakes (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

Pridávam najmä ako inšpiráciu. Pri príležitosti Veľkej noci som chcela urobiť niečo veselé a jarné. Cesto a krém sú celkom štandardné - čokoládové, ale naozaj vláčne.

14
porcií
150 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto: V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie (múka, kakao, kypriaci prášok, sóda, soľ). V druhej si vyšľaháme cukor s olejom a vajíčkami. Pridáme vanilku a preosejeme suché ingrediencie. Miešame kým je cesto hladké a pridáme cmar.
  2. Rúru si vyhrejeme na 175 stupňov a plech na muffiny vystelieme košíčkami. Plníme ich iba do polovice - cesto dosť narastie. Pečieme asi 20 minút.
  3. Necháme vychladnúť a v cupcakeoch urobíme jamky.
  4. Pripravíme si jahody. Umyjeme a osušíme ich. Menšie jahody sú v tomto prípade vhodnejšie. Pripravíme si čokoládovú polevu podľa návodu. Prípadne môžme použiť aj bielu čokoládu s kokosovým olejom. Pridáme jedlé oranžové farbivo (oplatí sa vybrať značku, ktorá je stabilná aj pri vyšších teplotách) až kým dosiahneme požadovanú intenzitu. Jahody namočíme do polevy a dáme do chladu stuhúť.
  5. Krém: Tu som dosť improvizovala. Chcela som tmavší krém (tak ako aj cesto), aby "kvetináče" boli realistickejšie. Takže som vyšľahala maslo izbovej teploty a pridala smotanový syr. Keď bola hmota hladká, prišľahala som hustý čokoládový puding (1/2 vrecúška na 175 ml mlieka). Nakoniec som pridala práškový cukor.
  6. Nakoniec cupcakey ozdobíme. Vyrezané striedky rozmrvíme. Dáme trochu krému do jamky ako aj okolo.
  7. Do stredu vložíme jahodu a okolie posypeme rozmrvenou piškótou.