Jarná marhuľová torta

Autor receptu: droetker

Komerčný recept

50 minút
príprava
40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom a soľou. Pridáme vajce a maslo alebo margarín a ručne vypracujeme hladké cesto. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme 2/3 cesta a vložíme na dno vymastenej formy (Ø 26 cm). Zo zvyšku cesta vytvarujeme dlhší valček a rukou pritlačíme k okraju formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 3 cm. Formu odložíme asi na 20 minút do chladničky.
  2. Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Zlaté klasy pripravíme podľa návodu na obale, avšak s 200 g cukru a 500 ml mlieka. Do horúceho krému metličkou ihneď vmiešame tvaroh a náplň rovnomerne rozotrieme na cesto.
  3. Na povrch naukladáme marhule nakrájané na plátky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 200 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 180 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 4<br /><br /> Doba pečenia: asi 40 minút
  4. Tortu necháme vychladnúť.
  5. Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou z kompótu a cukrom podľa návodu na obale a nanesieme na marhule. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.