Jarabica na červenom víne

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dobre vyčistené a umyté jarabice zvnútra i zvonku osolíme a vložíme do nich tenké plátky slaniny. Zvyšnú slaninu pokrájame, opražíme, pridáme masť, v ktorej speníme nadrobno pokrájanú cibuľu a očistenú, umytú, na kolieska pokrájanú zeleninu. Potom pridáme pripravené jarabice, podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme asi 20 minút. Potom jarabice odkryjeme a v rúre pečieme za častého podlievania vlastnou šťavou ešte asi pol hodiny.
  2. Mäkké jarabice vyberieme, šťavu zahustíme hladkou múkou, opražíme, zalejeme vodou, rozvaríme a precedíme. Zeleninu pretlačíme do šťavy, pridáme červené víno, trochu ríbezľového (alebo šípkového) lekváru a podľa chuti dosolíme.
  3. Podávame so žemľovou knedľou alebo s dusenou ryžou.