Japonský mramorovaný čokoládový chlebíček Thang Zhong (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept som našla na jednom japonskom webe, zapáčil sa mi, odskúšala som ho. Tento čokoládový mramorovaný chlebíček je pripravený Thang Zhong technologiou, je mimoriadne chutný, nadýchaný, ľahučký, je viac dní vláčny a čerstvý ako v deň pečenia, podáva sa k čaju alebo ku káve, je vhodný na raňajkky i v priebehu dňa ku kávičke, tiež ako sladké pohostenie.

240 minút
príprava
25 minút
na 200 (horný) °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som Thang Zhong - recept som pridala na Varechu.sk 04.11.2013: http://varecha.pravda.sk/recepty/thang-zhong-japonska-technologia-pecenia-fot/45974-recept.html
  2. Do misy som preosiala múku a sušené mlieko.
  3. Pridala som práškový cukor a soľ.
  4. Pripravila som si čokoládový krém dôkladným zmiešaním holandského kakaa, práškového cukru a studenej vody.
  5. Suché prísady som zmiešala a do vyhĺbenej jamky som namrvila čerstvé droždie.
  6. Zaliala som ho časťou vlažného mlieka a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  7. Pridala som Thang Zhong a za postupného pridávania mlieka som všetko dôkladne spracovala rukami...
  8. na hladké pružné cesto - asi 20 minút.
  9. K spracovanému cestu som až teraz pridala zmäknuté maslo, pokrájané na kocky a miesila som poctivo dovtedy, kým sa do cesta nezapracovalo úplne.
  10. Cesto som na doske vytvarovala na valec , ktorý som rozdelila na dve časti a to na 3/4-tiny a 1/4-tinu.
  11. Do mennšej časti som dôkladne zapracovala pripravený čokoládový krém, z oboch častí som vytvarovala guľu ...
  12. ... a každú osobitne som vložila do jemne pomúčenej nádoby, ktoré som dala prikryté fóliou do trúby vyhriatej na 50 stupňov C kysnúť na 1 hodinu.
  13. Obe vykysnuté cestá som na jemne pomúčenej doske len zľahka znovu prepracovala a dlaňami sploštila asi o 1/3-tinu. Prikryla som ich čistou utierkou a nechala ešte kysnúť asi 15 minút.
  14. Tmavé cesto som rozvaľkala na veľkosť 12x16 cm do oválu a svetlé cesto do obdĺžnika o veľkosti 14x35 cm.
  15. Na svetlé cesto som položila ovál tmavého cesta, prešla som po ňom valčekom, aby sa obe spojili.
  16. Zhora som cesto preložila do stredu,...
  17. ..to isté som spravila z dola tak, aby sa v strede obe časti preloženého cesta stretli.
  18. V tomto mieste, teda v strede, som cesto opäť preložila, teraz na polovicu.
  19. Preložené cesto som rozvaľkala na hrúku 1 cm, otočila o 90 stupňov do prava a celé prekladanie som zopakovala ešte raz a znovu som cesto rozvaľkala na obdĺžnik na hrúbku 1 cm. - vid v postupe bod 14 až 18.
  20. Potom som cesto zdola nahor stočila na tesno do rolády, ktorú som rozdelila ostrým nožom na 3 približne rovnaké časti.
  21. Malý pekáčik som vystlala pečiacim papierom, na ktorý som vložila všetky 3 roládky tesne vedľa seba a nechala som ich znovu nakysnúť prikryté fóliou v trúbe vyhriatej na 50 stupňov C - 1 a 1/2 hodiny.
  22. Vaječný žĺtok som zmiešala s mliekom a štipkou soli a potrela som 2x vykysnuté roládky v pekáčiku.
  23. Piekla som v trúbe vyhriatej na 200 stupňov 25 minút. Ak by povrch rýchlo hnedol, treba prikryť pečiacim papierom na vrchu. Počas pečenia sa roládky pekne spoja a vznikne typický tvar - Japonského čokoládového chlebíčka s mramorovaním, ktorý má jemný hnedý chrumkavý povrch a vo vnútri je veľmi ľahučký, nádýchaný s dierkovanou štruktúrou a má vynikajúcu chuť. Výhodou pečenia Thang zhong technológiou je, že chlebíček zostane viac dní vláčny a čerstvý.
  24. Japonský mramorovaný čokoládový chlebíček som nechala úplne vychladnúť, priečne som ho nakrájala ostrým nožom na plátky o šírke asi 1 cm a uložila na podnos.. Trošku je náročný na postup spracovania i na čas, avšak odmenou bude úžasné ľahké sladké pečivo typického tvaru s početnými dierkami, veľmi jemné a vyinkajúcej chuti