Zeleninové pirohy

Japonské pirôžky so zeleninovo-koriandrovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Postup

  1. Cesto: K múke pridáme toľko vlažnej vody, aby vzniklo kompaktné cesto, ktoré sa bude dať vyvaľkať. Cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minút odstáť. Potom cesto premiesime na pomúčenej doske a vyvaľkáme ho rovnomerne na hrúbku asi 1–2 mm. Zoberieme kruhovú formu na vykrajovanie, ideálne s priemerom 11 cm, a vykrajujeme kolieska.
  2. Plnka: Mrkvu umyjeme, osušíme, nastrúhame a dáme variť do osolenej vody domäkka. Ostatnú zeleninu umyjeme, vysušíme, očistíme a nakrájame na malé kocky. Rozvarenú mrkvu zmiešame s ostatnou zmesou zeleniny. Táto zmes by mala mať konzistenciu, ktorá drží pokope, aby nevytekala z pirôžkov. Plnku dochutíme soľou a korením, nasekaným čerstvým koriandrom a cesnakom.
  3. Zmesou plníme pirôžky. Cesto zatláčame tak, aby vznikol volánikový vzor na okrajoch. Pripravené pirôžky paríme asi 7 minút. Pirôžky podávame preliate redukovanou teriyaki omáčkou, posypané nakrájanou jarnou cibuľkou, čili a sezamom.
  4. Tip: Špeciálne naparovacie nádoby dnes už môžete kúpiť v obchodoch s ázijskými potravinami. Ak ich však nemáte, použite klasické naparovacie sitko.