Jalebi (fotorecept)

Autor receptu: vio

Chrumkavá sladká pochúťka z Indie. Ak chcete potešiť svoje deti alebo seba, spravte si tento jednoduchý recept. Je super len tak pri filme alebo aj ako dessert. Ak ho konzumujete ešte čerstvý je super chrumkavý a sladký, no ak po hodine, je už trošku mäkší a menej lepkavý :) Pozor, len pre tých, ktorým nevadí cukor a smažené jedlo ;)

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si spravíme sirup. Do hrnca si dáme cukor, vodu a necháme rozpustiť. Keď je sirup hotový, zistíme to tak, že ak ho dáme medzi dva prsty tak sa ťahá, pridáme limetkovú šťavu a odstavíme. Lepšie je spraviť trošku riedkejší sirup, podľa toho či výsledok chcete mať ultra sladký alebo len sladký ;)
  2. Do čistej misky si dáme múku, kukuričný škrob, limetkovú šťavu, jogurt, miešame a pomaly pridávame vodu (je potrebné viac vody ako v surovinách), nakoniec pridáme farbivo a zmes sody bikarbony a kyseliny citrónovej. Cesto by malo byť husté asi ako cesto na palacinky. Ja som ho rozmiešala a potom zmixovala ručným mixérom. Pridala som aj jeden vanilkový cukor, no ako som neskôr zistila, vôbec sa pridávať nemusí.
  3. Do panvice si dáme olej, asi 1 cm hlbky a trošku masla. Rozpálime. Cesto si dáme buď do nejakej flašky s malým otvorom alebo do sáčika do ktorého si spravíme v jednom rožku dierku. Ako keď zdobíme medovníky ;) Odporúčam zahrievať olej na miernom ohni, pretože sú veľmi rýchlo hotové. Cesto doň lejeme krúživým pohybom, podľa toho, aké veľké "chipsy" chceme mať (na obr. je použitá menšia panvica) a smažíme dovtedy z oboch strán, dokedy nebude vidieť minimálne zhnednutie, cca 10-15 sekúnd. Dáme na servítok aby sme sa zbavili zbytočného oleja.
  4. Tieto "chipsy" nakoniec namáčame do sirupu z oboch strán a necháme odkvapkať, najlepšie na nejakej mriežke.
  5. Podľa mňa sú chutnejšie až po pol hodine/hodine, pretože potom sú trošku mäkšie a menej lepkavé. Do cesta alebo do sirupu si kľudne môžte pridajť viac limetkovej alebo citrónovej šťavy. Dobrú chuť ;)