Jalebi (fotorecept)
Autor receptu: vio
Chrumkavá sladká pochúťka z Indie. Ak chcete potešiť svoje deti alebo seba, spravte si
tento jednoduchý recept. Je super len tak pri filme alebo aj ako dessert. Ak ho
konzumujete ešte čerstvý je super chrumkavý a sladký, no ak po hodine, je už trošku
mäkší a menej lepkavý :)
Pozor, len pre tých, ktorým nevadí cukor a smažené jedlo ;)
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si spravíme sirup. Do hrnca si dáme cukor, vodu a necháme rozpustiť. Keď je sirup hotový, zistíme to tak, že ak ho dáme medzi dva prsty tak sa ťahá, pridáme limetkovú šťavu a odstavíme. Lepšie je spraviť trošku riedkejší sirup, podľa toho či výsledok chcete mať ultra sladký alebo len sladký ;)
- Do čistej misky si dáme múku, kukuričný škrob, limetkovú šťavu, jogurt, miešame a pomaly pridávame vodu (je potrebné viac vody ako v surovinách), nakoniec pridáme farbivo a zmes sody bikarbony a kyseliny citrónovej. Cesto by malo byť husté asi ako cesto na palacinky. Ja som ho rozmiešala a potom zmixovala ručným mixérom. Pridala som aj jeden vanilkový cukor, no ako som neskôr zistila, vôbec sa pridávať nemusí.
- Do panvice si dáme olej, asi 1 cm hlbky a trošku masla. Rozpálime. Cesto si dáme buď do nejakej flašky s malým otvorom alebo do sáčika do ktorého si spravíme v jednom rožku dierku. Ako keď zdobíme medovníky ;) Odporúčam zahrievať olej na miernom ohni, pretože sú veľmi rýchlo hotové. Cesto doň lejeme krúživým pohybom, podľa toho, aké veľké "chipsy" chceme mať (na obr. je použitá menšia panvica) a smažíme dovtedy z oboch strán, dokedy nebude vidieť minimálne zhnednutie, cca 10-15 sekúnd. Dáme na servítok aby sme sa zbavili zbytočného oleja.
- Tieto "chipsy" nakoniec namáčame do sirupu z oboch strán a necháme odkvapkať, najlepšie na nejakej mriežke.
- Podľa mňa sú chutnejšie až po pol hodine/hodine, pretože potom sú trošku mäkšie a menej lepkavé. Do cesta alebo do sirupu si kľudne môžte pridajť viac limetkovej alebo citrónovej šťavy.
Dobrú chuť ;)