Jahodový zákusok

Autor receptu: gretolinka

Spomenula som si na tento recept, ktorý mám už dávnejšie od mojej krstnej. Je svieži a vynikajúci. :) Keďže chutí hlavne môjmu priateľovi, tak musí byť naozaj mňam :) Veď posúďte sami ;)

Postup

  1. Upečieme si tri piškóty a jednu z nich stočíme do rolády. Piekla som na menší plech a hodili by sa mi aj piškóty zo 4 vajíčok, tak snáď možno nabudúce ;) Na piškóty som si vyšľahala 3 bielka do tuha, pridala jeden vanilkový cukor a 2 polievkové lyžice kryštálového cukru, opäť vyšľahala do tuha, pridala po jednom 3 žĺtka, polovicu balíčka prášku do pečiva, 3 lyžice polohrubej múky a cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie. Prípadne môžte urobiť aj inak: tri žĺtka vyšľahať s tromi polievkovými lyžicami kryštálového cukru do peny, pridáme 1 a pol lyžice vody a také isté množstvo oleja, premiešame, pridáme 3 lyžice polohrubej múky, polovicu balíčka prášku do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Takéto cestá si upečieme tri a nezabudnúť jedno cesto zrolovať. Alebo si upečte piškótu podľa svojho osvedčeného receptu alebo aspoň zo 4 vajíčok :)
  2. Kým sa nám pečie cesto urobíme si plnku. Konzervu jahôd si rozmixujeme, mixujeme aj jahody aj nálev, v ktorom sú naložené a po rozmixovaní si uvaríme spolu so Zlatým klasom hustú kašu. Keď nám jahodová kaša vychladne zmiešame ju s Herou, ku ktorej sme pridali 2 lyžice práškového cukru a vyšľahali. Kyslé smotany si zmiešame s dvomi vanilkami a pridáme vyšľahanú šľahačku.
  3. Po vychladnutí si roládu natrieme jahodovým džemom (ja som dala malinový, pretože jahodového máme málo :D), zrolujeme a nakrájame na asi 1 cm kúsky ale môžu byť aj menšie, aby sa vám nestalo to čo mne, že mi chýbali dva kúsky na koláč. :D Prvý plát si natrieme jahodovým džemom, natrieme plnku z rozmixovaných jahôd, na ktorú položíme druhý plát (ja som opäť natierala džemom, ale nemusí byť), na ktorý dáme plnku zo šľahačky a kyslej smotany. Je lepšie dať koláčik teraz trochu stuhnúť, aby vám želatína, ktorú budete nalievať na vrch neroztiekla kade tade a bola všade len nie na koláči (môj prípad :D)
  4. Po stuhnutí poukladáme na šľahačkovo-smotanovú plnku roládky a uvaríme si želatínu. V originál recepte je uvedený aj cukor 15 dkg, tiež som ho uviedla, ale mne sa to zdalo až príliš sladké tak som do vody so sirupom dala len jednu a pol lyžice kryštálového cukru a úúúplne stačilo :) Zo Zlatých klasov a vody so sirupom si uvaríme želatínu, necháme trošičku vychladnúť a pomaly nalejem na roládky. Je lepšie mať kyslú smotanu čo najviac percentnú, aby plnka dobre stuhla a robiť koláčik v plechu, aby vám nestiekla želatína mimo. Keďže mňa trošku šikovnosť opustila pri pečení, tak som vybrala ten najkrajší kúsok a odfotila :) Dobrú chuť :)