Jahodový sirup

Jahodový sirup s malinami

Autor receptu: redakcia

1,5 l
porcia
15 (+ odstátie) minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať. Z jahôd odstránime stopky a nakrájame ich na menšie kúsky. K jahodám primiešame maliny a cukor a zmes necháme v chlade odstáť do nasledujúceho dňa.
  2. Fľaše aj viečka dôkladne umyjeme a sterilizujeme v rúre alebo vo vriacej vode.
  3. Pol litra vody necháme prejsť varom a krátko schladíme. Prevarenú vodu vlejeme do odležaného ovocia s cukrom. Zmes roztlačíme a prepasírujeme cez jemné sitko. Ak chceme mať šťavu číru, vložíme do cedidla ešte plátno.
  4. Ovocnú šťavu vlejeme do hrnca. Privedieme ju k miernemu varu a vmiešame kyselinu citrónovú. Potom šťavu rozdelíme do vyvarených fliaš a starostlivo uzavrieme. Uložíme v chlade. Ak chcete dlhšiu trvanlivosť sirupu, môžete hotový sirup navyše sterilizovať vo fľašiach pri 80 °C asi 10 minút.