Jahodový sirup
Jahodový sirup s malinami
Autor receptu: redakcia
1,5 l porcia |
15 (+ odstátie) minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup- Ovocie umyjeme a necháme odkvapkať. Z jahôd odstránime stopky a nakrájame ich na menšie kúsky. K jahodám primiešame maliny a cukor a zmes necháme v chlade odstáť do nasledujúceho dňa.
- Fľaše aj viečka dôkladne umyjeme
a sterilizujeme v rúre alebo vo vriacej vode.
- Pol litra vody necháme prejsť varom a krátko schladíme. Prevarenú vodu vlejeme do odležaného ovocia s cukrom. Zmes roztlačíme a prepasírujeme cez jemné sitko. Ak chceme mať šťavu číru, vložíme do cedidla ešte plátno.
- Ovocnú šťavu vlejeme do hrnca. Privedieme ju k miernemu varu a vmiešame kyselinu citrónovú. Potom šťavu rozdelíme do vyvarených fliaš a starostlivo uzavrieme. Uložíme v chlade. Ak chcete dlhšiu trvanlivosť sirupu, môžete hotový sirup navyše sterilizovať vo fľašiach pri 80 °C asi 10 minút.
|