Jahodový koláč

Autor receptu: houmer

Tento recept máme už roky. Je veľmi dobrý a sladký, hlavne v dobe leta.

30 minút
príprava
35 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme so štipkou soli a pridáme na malé kúsky nakrájanú Heru, žĺtok, cukor, smotanu. Všetko dohromady spracujeme na hladké vláčna cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi 30 minút odležať.
  2. Potom rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním formu na koláč o priemere 30 cm. Povrch cesta poprepichujeme vidličkou, položíme naň alobal a rovnomerne zaťažíme. Predpečieme pri 200°C asi 15 minút.
  3. Medzi tým uvaríme z mlieka, cukru, a pudingového prášku hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania mierne vychladnúť, potom vmiešame tvaroh zmiešaný s bielkom a vanilkovým cukrom. Dáme dopiecť pri 180°C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
  4. Na vychladnutý koláč rozložíme jahody nakrájané na plátky a potrieme tortovým želé pripravený podľa návodu na obale. Necháme v chladničke odležať asi 2 hodiny.