Jahodový koláč
Autor receptu: houmer
Tento recept máme už roky. Je veľmi dobrý a sladký, hlavne v dobe leta.
30 minút príprava |
35 minút na 180 - 200 °C |
Postup
- Múku preosejeme so štipkou soli a pridáme na malé kúsky nakrájanú Heru, žĺtok, cukor, smotanu. Všetko dohromady spracujeme na hladké vláčna cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke asi 30 minút odležať.
- Potom rozvaľkáme na okrúhly plát a vyložíme ním formu na koláč o priemere 30 cm. Povrch cesta poprepichujeme vidličkou, položíme naň alobal a rovnomerne zaťažíme. Predpečieme pri 200°C asi 15 minút.
- Medzi tým uvaríme z mlieka, cukru, a pudingového prášku hustý krém, ktorý necháme za stáleho miešania mierne vychladnúť, potom vmiešame tvaroh zmiešaný s bielkom a vanilkovým cukrom. Dáme dopiecť pri 180°C asi 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
- Na vychladnutý koláč rozložíme jahody nakrájané na plátky a potrieme tortovým želé pripravený podľa návodu na obale. Necháme v chladničke odležať asi 2 hodiny.