Jahodový džem s vanilkou a koňakom (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Zásoby z čias, keď som mala vo vinohrade veľké množstvo jahôd sa minuli...musela som si
doplniť zásoby na zimu...obyčajne som pridávala do džemu vanilku, citrónovú šťavu a
rum..teraz som ho urobila so škoricou, vanilkou, citrónovou šťavou a bodku na dokončenie
som dala s koňakom...výborná chuť džemu...
5 porcií |
40 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup
- jahody som poriadne umyla, odstopkovala a očistila od prímesí...
- zasypala som ich cukrom...na 1 kg. jahôd som dala 500g. cukru...a nechala som presladzovať 24.hod. jahody som nepučila...nechala som ich v celosti, chcem aby boli v džeme kúsky ovocia...
- po presladzovaní vyzerali takto..
- dala som ich do rajnice variť...po pol hodine varenia som pridala škoricový cukor a citrónovú šťavu..
- a po štvrťhodine zase vanilkový cukor a koňak...nechala som dovariť do potrebnej hustoty..
- až po skúšku na tanieriku a potom som začala plniť do pohárov..
- naplnené poháre som uzatvorila a obrátila hore dnom na 5 min..
- a nechala pred odložením do komôrky dobre vychladiť..