Jahodový džem s vanilkou a koňakom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Zásoby z čias, keď som mala vo vinohrade veľké množstvo jahôd sa minuli...musela som si doplniť zásoby na zimu...obyčajne som pridávala do džemu vanilku, citrónovú šťavu a rum..teraz som ho urobila so škoricou, vanilkou, citrónovou šťavou a bodku na dokončenie som dala s koňakom...výborná chuť džemu...

5
porcií
40 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. jahody som poriadne umyla, odstopkovala a očistila od prímesí...
  2. zasypala som ich cukrom...na 1 kg. jahôd som dala 500g. cukru...a nechala som presladzovať 24.hod. jahody som nepučila...nechala som ich v celosti, chcem aby boli v džeme kúsky ovocia...
  3. po presladzovaní vyzerali takto..
  4. dala som ich do rajnice variť...po pol hodine varenia som pridala škoricový cukor a citrónovú šťavu..
  5. a po štvrťhodine zase vanilkový cukor a koňak...nechala som dovariť do potrebnej hustoty..
  6. až po skúšku na tanieriku a potom som začala plniť do pohárov..
  7. naplnené poháre som uzatvorila a obrátila hore dnom na 5 min..
  8. a nechala pred odložením do komôrky dobre vychladiť..