Jahodový zákusok

Jahodovo-tvarohový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: katarina22

Tento recept vznikol len tak, už pri samotnej príprave koláča... Podmienky boli: tvaroh a jahody. A tak nech sa páči, pre inšpiráciu :)

12
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv som si pripravila sušienky. Ak ich chcete úplne na prášok, tak odporúčam použiť mixér, ak v nich chcete cítiť aj kúsky keksíkov, úplne stačí, ak ich rozdrvíte valčekom na cesto v mikroténovom sáčku. Ja dávam pol na pol.
  2. Ak máme keksy rozdrvené, zmiešame ich s rozpusteným maslom a hmotou vystelieme formu. Korpus potiahneme aj po okrajoch, aspoň 1-1,5 cm. Korpus som si dala na 15 minút do rúry na 180 °C.
  3. Jahodovú zmes som si pripravila z jahôd a cukru. Neviem napísať presné množstvo cukru, ja som na tento koláč použila 4 PL, ale každý si musí cukor odhadnúť podľa toho, aké má sladké jahody. Moje jahody boli síce mrazené, ale sladké boli dosť, boli poctivé domáce.
  4. Keď boli jahody rozvarené, rozmixovala som ich a následne som zmes len redukovala. Celý tento proces trval asi 45 minút, všetko však závisí od toho, aké vodnaté jahody máte.
  5. Pri tomto recepte som prvýkrát použila aj plátkovú želatínu. Návod nájdete priamo na obale - necháte ju namočenú 10 minút vo vlažnej vode. Potom ju treba scediť a želatína sa môže používať.
  6. Plnku pripravíme tak, že zmiešame nasledovné suroviny: tvaroh ( použila som jemný hrudkovitý, aby sme tam cítili kúsky tvarohu), kyslú smotanu, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Do tejto zmesi pridáme už vychladenú jahodovú zmes a želatínu. Pripravenú zmes dobre premiešame, vylejeme na korpus a necháme zatuhnúť cez noc v chladničke.