Jahodovo-jahodové lievance z kefírového cesta

Autor receptu: askadaniela

Jahodové pokušenia na nás v tomto období číhajú asi všade. A budú číhať aj z môjho receptu, aj keď lievance vie spraviť asi každý, jeden recept naviac nikomu neublíži...a naviac, keď je plný jahôd :) Chutil všetkým mojim spolubývajúcim :)

6-8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zmiešame si múky s vanilkovým cukrom, so sódou, so škoricou a s ľanovými semienkami i s vločkami. Potom zmiešame kefír s vajíčkami a s medom a postupne k nemu primiešavame sypkú zmes a nakoniec primiešame kokosový olej. Malo by vzniknúť hustejšie cesto, ktoré necháme chvíľu postáť. V tomto okamihu celozrnná múka a vločky nabobtnajú a cesto ešte trochu zhustne. Ak by bolo prihusté, môžeme ho zriediť trochou mlieka.
  2. Pomocou malej naberačky nalievame na panvicu lievance. Na prvé som použila trochu oleja, kým sa nerozpáli panvica, potom už ho netreba pridávať, kokosový olej vo vnútri celkom stačí. Teraz akurát bude celá kuchyňa krásne voňať po kokose a po škorici :) A pečieme a pečieme na miernom plameni ostošesť, mať lievance z litra kefíru nie je len tak...:)
  3. A takto vyzerajú upečené :)
  4. Navrch som dala domáci, len včera uvarený jahodový džem, jahodovú šľahačku a dokonca aj jahodové pyré. Áno, je to veľa jahôd, ale už sa mi ani do mrazáku nezmestili. A táto kombinácia naozaj nesklamala, všetci sme to prežili bez ujmy na zdraví a bez hyperglykemického šoku :)