Jahodové venčeky
Jahodové venčeky
Autor receptu: katarinalucanova
Venčeky z odpaľovaného cesta s jahodami.
40 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 200/170 °C |
Postup
- Odpaľované cesto:
Olej si v pohári odvážime, vlejeme do hrnca, pridáme vodu, štipku soli a privedieme do varu. Keď vrie, vsypeme múku a dobre miešame vareškou, až sa všetko spoji a dobre zavarí. Odstavíme a necháme vychladiť. Do vychladeného cesta všľaháme vajíčka. Dobre vyšľaháme. Kým nastriekame venčeky na plech, zapneme rúru na 220 stupňov. Cesto pomocou cukrárenského vrecka nastriekame na suchý plech v tvare venčekov.
- Keď sú venčeky na plechu, dobre ich pokropíme studenou vodou. Vložíme do rúry a stiahneme teplotu pečenia na 200 stupňov. Po 12 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme. Počas pečenia neotvárame rúru. Keď sú venčeky dobre upečené, mali by samé odskočiť od plechu.
- Vanilkový krém: Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvaríme hustý puding. Vrch pudingu posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladiť. Do vychladnutého pudingu všľáháme maslo a rum.
- Jahodová šľahačka: Smotanu, vanilkový cukor a mascarpone vyšľaháme do tuha. Na koniec zašľaháme jahodový džem.
- Venčeky rozkrojíme, cukrárskou špičkou naplníme vanilkovým krémom. Na krém poukladáme nadrobno nakrájané jahody. Na jahody nastriekame jahodovú šľahačku.
- Jahodová poleva: Jahody rozmixujeme tyčovým mixérom a krátko povaríme. Keď jahody vychladnú, primiešame do nich práškový cukor. Cukru primiešame toľko, akú chceme mať hustú polevu. Jahodovou polevou pomocou lyžice venčeky polejeme.