Jahodové venčeky

Jahodové venčeky

Autor receptu: katarinalucanova

Venčeky z odpaľovaného cesta s jahodami.

40
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200/170 °C

Suroviny

Postup

  1. Odpaľované cesto: Olej si v pohári odvážime, vlejeme do hrnca, pridáme vodu, štipku soli a privedieme do varu. Keď vrie, vsypeme múku a dobre miešame vareškou, až sa všetko spoji a dobre zavarí. Odstavíme a necháme vychladiť. Do vychladeného cesta všľaháme vajíčka. Dobre vyšľaháme. Kým nastriekame venčeky na plech, zapneme rúru na 220 stupňov. Cesto pomocou cukrárenského vrecka nastriekame na suchý plech v tvare venčekov.
  2. Keď sú venčeky na plechu, dobre ich pokropíme studenou vodou. Vložíme do rúry a stiahneme teplotu pečenia na 200 stupňov. Po 12 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a dopečieme. Počas pečenia neotvárame rúru. Keď sú venčeky dobre upečené, mali by samé odskočiť od plechu.
  3. Vanilkový krém: Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvaríme hustý puding. Vrch pudingu posypeme vanilkovým cukrom a necháme vychladiť. Do vychladnutého pudingu všľáháme maslo a rum.
  4. Jahodová šľahačka: Smotanu, vanilkový cukor a mascarpone vyšľaháme do tuha. Na koniec zašľaháme jahodový džem.
  5. Venčeky rozkrojíme, cukrárskou špičkou naplníme vanilkovým krémom. Na krém poukladáme nadrobno nakrájané jahody. Na jahody nastriekame jahodovú šľahačku.
  6. Jahodová poleva: Jahody rozmixujeme tyčovým mixérom a krátko povaríme. Keď jahody vychladnú, primiešame do nich práškový cukor. Cukru primiešame toľko, akú chceme mať hustú polevu. Jahodovou polevou pomocou lyžice venčeky polejeme.