Jahodové rezy (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Napodobenina sviežeho zákusku, ktorý si radi kupujeme v susednej pekárni a máme ho zo všetkých najradšej. Cesto voči plnke sú v opačnom pomere, ale aj tak nám i tento veľmi chutil. :) Príprava je pomerne krátka a nenáročná, ale pauzy počas nej trošku trvajú.

6
porcií
25 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Cesto: Oddelíme žĺtok od bielka. Vyšľaháme si sneh z bielku, 10g kryštálového cukru a štipky soli.
  2. Žĺtko vyšľaháme so zvyšným cukrom a PL teplej vody, potom pridáme múku, Maizenu a prášok do pečiva. Primiešame aj sneh.
  3. Rozotrieme na vymastený plech (použila som s 20 cm priemerom) a dáme piecť na 20-25 minút na 180°C. Po upečení necháme vychladnúť.
  4. Plnka: Pripravíme si v nádobe mlieko a créme fraiche, vymixujeme nech sa prepoja, pridáme stužovač a šľaháme ešte 1 minútu. Potom vyšľaháme do tuha aj smotanu na šľahanie, pridáme k zmesi so stužovačom a veľmi dobre premiešame.
  5. Necháme stužovač pôsobiť a ku koncu času pôsobenia (podľa návodu na balení) do plnky vpracujeme aj cukor. Rozdelíme ju na cesto a dáme do chladničky stuhnúť.
  6. Obloha: Očistíme si jahody a nakrájame na štvrtinky až šestinky. Rozložíme ich na stuhnutú plnku tak, aby z nej zakryli čo najväčšiu plochu a opäť dáme do chladničky.
  7. Podľa návodu na obale si pripravíme tortovú polevu a rovnomerne ňou polejeme jahody na vrchu zákusku.
  8. Výsledok dáme na pár hodín do chladničky, najlepšie cez noc; možno skúsiť i mrazničku. Plnka musí poriadne stuhnúť... nedočkavosť sa v tomto prípade nevypláca, hovorím z vlastnej skúsenosti. :))