Jahodové pokušenie (fotorecept)

Autor receptu: laurisia

Takýto nejaký koláčik som raz jedla v Banskej Bystrici v jednej reštaurácii, kde ho mali s názvom "Letný orgazmus". Nuž, orgazmov je na nete celkom dosť, tak po mojom sa koláčik volá "Pokušenie" :-)

24
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si vymastíme a vysypeme plech na pečenie. Do dvoch nádob si rozdelíme vajíčka. K žĺtkom prisypeme práškový cukor, múku si odvážime. Nie je potrebné pridávať prášok do pečiva.
  2. Vyšľaháme si dotuha bielka. Žĺtka vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do penista. Keď sú vyšľahané, pridávame postupne 10 polievkových lyžíc vriacej vody.
  3. Do vyšľahaných žĺtkov vysypeme múku a pridáme dotuha vyšľahaný sneh.
  4. Premiešavame pomaly pomocou lyžice - nie rýchlo, aby sa sneh "nerozbil". Vymiešané cesto vylejeme na múkou vysypaný plech a rovnomerne rozotrieme.
  5. Dáme upiecť do rúry na 160 °C asi 15 minút.
  6. Jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na plátky. Poukladáme na vychladnutú piškótu. Môžeme prípadne použiť aj kvalitný jahodový kompót. V tom prípade asi tak 2-3 konzervy (podľa veľkosti).
  7. A teraz som zabudla odfotiť :-( Vymiešame si kyslú smotanu (treba kvalitnú hustú - 4 kelímky po 250 g) s práškovým cukrom a natrime na jahody - pozor po krajoch, ak je zmes riedka, je dobré si vystlať okraje plechu alobalom, aby nám krám nestiekol pod piškótu. Dáme na noc stuhnúť do chladničky. Krájame na väčšie kúsky. Koláčik ozdobíme šľahačkou a farebnou posýpkou alebo čerstvou jahodou.