Makrónky

Jahodové makrónky

Autor receptu: siuuu

Jahodové som jednoducho musela vyskúšať. Po dlhšej dobe talianskou metódou s cukrovým sirupom. A konečne sú škrupinky takmer dokonale hladké.

25-30 ks
porcií
20 minút
príprava
16-18 minút
na 140-145 °C

Suroviny

Postup

  1. Mandľovú múku a práškový cukor premixujeme a 2x preosejeme. Pridáme 35 g bielok (nevyšľahaný), kvapku červenej potravinárskej farby a zmiešame na pastu. Odložíme bokom.
  2. Krupicový alebo kryštálový cukor a vodu zvaríme na sirup. Medzitým šľaháme druhý 35 g bielok so štipkou soli na sneh. Keď má cukrový sirup 114 °C, pomaličky ho po stene misy za stáleho šľahania (na nižších otáčkach) prilievame k vyšľahanému bielku, pridáme potravinársku farbu a cca 3-4 minúty šľaháme, pokiaľ nevznikne hustá lesklá hmota.
  3. Túto snehovú hmotu potom na 3x primiešame stierkou k mandľovo-cukrovej paste. Celú zmes dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na plech striekame makrónky. Ja robím na silikónovej podložke. Necháme pár minút zaschnúť (pokiaľ sa nezohreje rúra) a pečieme v rúre zohriatej na 140 °C cca 16-18 minút (funkcia ventilátor). Upečené vyberieme von a necháme na podložke úplne vychladnúť.
  4. Na ganache zohrejeme jahodové pyré až k bodu varu a horúcim zalejeme polámanú bielu čokoládu. Necháme 1-2 minúty postáť a rozmiešame na hladkú zmes. Dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou, necháme zachladiť na požadovanú hustotu a plníme makrónky. Ja som pridala aj kvapku potravinárskej farby, pretože ganache bola príliš bledá.