Jahodová torta z obdobia pred Varechou (fotorecept)

Autor receptu: boise

Pamätáte si ešte to predvarechové, predinternetové obdobie? Keď sme si recepty vystrihovali z časopisov a lepili do zošitov, alebo zakladali do kníh. Prípadne pracne opisovali. Triedila som jeden takýto zošit. A našla som tam túto tortu. Nemala by som jesť toľko sladkého...Ale manžel mal narodky. A slušnosť káže ochutnať spolu s oslávencom :D

20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Maslo rozpustíme. Do hlbokého taniera alebo misky nasypeme hrnček polohrubej múky, pol hrnčeka práškového cukru, pol balíčka prášku do pečiva. Premiešame a pridáme roztopené maslo. Vyrobíme posýpku (každý to volá inak, sranda...Napíšte mi do komentov, ako to voláte doma. Niekto mrvenička tuším. U nás je mrvenička cesto do polievky. Má to ešte nejaký iný názov? Prípadne oficiálny názov?).
  2. V miske mixérom (klasika, všestranný ručný ponorný mixér) zmixujeme dva tvarohy (nie vaničkové, ale tie také kocky zabalené ako maslo, z ktorých nechutne tečie), mlieko, vanilkový cukor, pol hrnčeka práškového cukru, kelímok kyslej smotany (teda len obsah, bez kelímka), pudingový prášok a väčšinu z 500g jahôd.
  3. Menšinu si pokrájame na kocky a tak vmiešame do rozmixovanej...nejde mi na rozum to slovo, takže do rozmixovanej VECI, ktorú sme pripravili o krok vyššie :)
  4. Dno tortovej formy vystleme papierom na pečenie a vysypeme tam 3/4 posýpky. Teraz by sa to správne malo volať podsýpka teda, nie? ;)
  5. Na to vylejeme jahodovo-tvarohovú zmes. Áno, to je to slovo. Ale už to nejdem opravovať, takto sa mi to viac páči.
  6. Posypeme zvyšnou posýpkou (krásna veta).
  7. Dáme piecť na 180 stupňov na cca 3/4 hodinu, kým povrch pekne nezružovie.
  8. Nebojte sa toho, že to ostane takmer tekuté. Nechajte to dokonale vychladnúť, môžte na chvíľu šupnúť do chladničky. Ale naozaj krájajte až vychladnuté.
  9. A šup s tým do svojich útrob :) Inak je to dosť sýte a súčasne svieže. Dobrú chuť!
  10. No a keďže mal ten môj muž narodky, tak finálny výtvor vyzeral nejak takto. Nič svetoborné, ale s dvomi deťmi zavesenými na nohách celkom fajn :)