Jahodová torta 3. (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Torta je pripravená z mascarpone a bielej čokolády.
Postup
- Ahojte.Spravíme si najprv krém na výzdobu torty.
Smotanu na šľahanie a polámanú bielu čokoládu privedieme k varu.Následne ju šokovo schladíme a potom ju dáme do chladničky na cca.3 hodiny.Po uplynutí tejto doby zmes smotany a čokolády vyšľaháme na krém.Krém je správne vymiešaný vtedy keď sa nám
v ňom robia akože brázdy.
- Pokračujeme s prípravou piškótového cesta.Postupujeme takto:
Bielky aj s kryštálovým cukrom vyšľaháme v tuhú penu.K pene krátko primiešame žĺtky.K tejto zmesi potom pridáme preosiatu múku a varechou ju opatrne vmiešame do peny.Mala by sa miešať skôr vertikálne ako vodorovne.Čiže od spodu k vrchu.
Pena by sa nemala moc ,,rozbiť".
Hmotu na cesto dáme do tortovej formy vystlanej papierom a pečieme v el.rúre zhruba
1h /160 C.
- Tortové cesto rozrežeme na 3 pláty.Prvý a druhý plát natrieme krémom a jemne doň vtlačíme posekané jahody..Menšie som posekal (na polovicu resp.štvrťku)a väčšie som nechal na výzdobu torty.Posekané jahody následne zakryjeme krémom.
- A teraz si prosím pekne spravíme tortový krém.
Vo vodnom kúpeli si necháme rozpustiť čokoládu.Necháme ju vychladnúť aby nebola horúca.Do teplej čokolády primiešame za lyžicu mascarpone a prešľaháme.Po primiešaní prvej lyžice mascarpone bude krém ako piliny.Pridáme ďaľšiu lyžicu mascarpone a zmes krátko prešľaháme.Takto primiešame do čokolády aj zostatok mascarpone.Krém som potom dal asi na hodinku do chladničky.
- Teploty surovín pred šľahaním tortového krému resp.krému na výzdobu torty.
Na obrázku v ľavo hore nám ukazuje teplomer teplotu zmesi smotany a čokolády po vybratí z chladničky.Následne sme z neho robili krém na výzdobu torty.
Na obrázku v pravo hore vidìme teplotu mascarpone a vľavo dole máme teplotu čokolády.
Tortu si prosím ozdobte poďľa vašej fantázii resp.vašich možností.Myslel som konkrétne na to,že môžete použiť aj iné ovocie.
Želám vám všetkým pekný víkend.