Jahodová šľahačková torta

Autor receptu: rajo

Komerčný recept <br /> Lahodná šľahačka a čerstvé jahody patria jednoducho k sebe. Skvelého partnera im v tejto torte robí vláčny a nadýchaný mandľový korpus. Viete si predstaviť lepší dezert na vašu oslavu?

Postup

  1. Začneme parížskou šľahačkou, ktorú pripravíme zohriatím 2ks Smotany na šľahanie Extra spolu s mliečnou čokoládou nalámanou na kúsky. Smotanu zohrievame v hrnci iba do rozpustenia čokolády, nevaríme. Po vychladnutí na izbovú teplotu dáme smotanu do chladničky a necháme ju 2 hodiny chladiť.
  2. Pripravíme si 3 plechy a 3 ks papiera na pečenie. Na každý papier nakreslíme kruh s priemerom 20 cm (môžeme napríklad obkresliť misku alebo malý tanierik s daným priemerom). Zapneme rúru.
  3. Na mandľový korpus si najskôr oddelíme bielky a žĺtky. Bielky začneme šľahať so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Šľaháme kým nebude sneh pevný a lesklý. Varechou jemne vmiešame žĺtky, po častiach mleté mandle a nakoniec pudingový prášok.
  4. Mandľové cesto rozdelíme na pripravené plechy s papierom na pečenie a rozotrieme ho na veľkosť nakresleného kruhu. Cesto počas pečenia zväčší svoj rozmer. Každé cesto pečieme pri teplote 175°C približne 20 minút. Keď je zvrchu zlaté, vyberieme ho. Po vychladnutí každý korpus obrežeme (opäť si môžeme pomôcť miskou alebo tanierikom), aby sme odstránili okraje, ktoré sú nerovnomerné a všetky kruhy mali rovnakú veľkosť.
  5. Jahody umyjeme, približne hrsť jahôd si odložíme na ozdobenie a zvyšok nakrájame na menšie kúsky. Vychladenú parížsku šľahačku vyšľaháme dotuha. Na podnos položíme prvý korpus, potrieme ho ¼ šľahačky, poukladáme nakrájané jahody, na ktoré rozotrieme ďalšiu ¼ šľahačky. Priložíme druhý korpus, mierne pritlačíme a postup zopakujeme.
  6. Dobre vychladené 2 ks Smotany na šľahanie Extra vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom. Vďaka vyššiemu obsahu tuku nie je potrebné použiť žiadny stužovač a šľahačka si zachová svoj tvar. Časť šľahačky si odložíme do cukrárskeho vrecka na ozdobenie. Celú tortu potrieme najskôr len tenkou vrstvou šľahačky. Vďaka tomu si vyrovnáme jej povrch a zahladíme prípadné omrvinky. Následne ju potrieme zvyškom šľahačky a stierkou vyhladíme boky aj vrch.
  7. Cukrárskym vreckom s hviezdicovou špičkou ozdobíme okraje torty. Do stredu poukladáme odložené jahody. Môžeme dozdobiť lístkami mäty.