Jahodová Šarlota (fotorecept)
Autor receptu: tothka
Túto nepečenú tortu som kedysi robievala veľmi často, dnes som si na ňu spomenula pri
čítaní diskusií na Vareche a rozhodla som sa ju pripraviť a pridať, veď čas jahôd je už tu
15 porcií |
90 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Na prípravu som použila roládu, ktorú si upečieme snáď každý podľa svojho osvedčeného receptu, prípadne podľa mnou uvedeného.
- Upečený korpus zrolujeme a necháme vychladnúť. Vychladený natrieme džemom podľa chuti. Ja som použila černicový. Celú roládu nakrájame na 2 cm kúsky. Prípravu rolády pozná hádam každý, nefotila som, pretože ma sklamal foťák- vybité baterky.
- Vezmeme si misu a vyložíme ju piškótovou roládou, alebo si dno aj boky tortovej formy vystelieme piškótami namočenými v mlieku, môžeme doň pridať aj trochu rumu. Táto alternatíva je síce pri príprave rýchlejšia, ale efektnejšia je roláda, ktorá po vyklopení pripomína korytnačí pancier. Ale to už predbieham a štartujem starý foťák.
- Do mlieka nasypeme želatínu a jemne ju zahrejeme, aby sa roztopila. Vymiešame žltky s cukrom a vanilkovým cukrom
- Dve šľahačkové smotany vyšľaháme do tuha, pozor neprešľahať.
- Zmiešame želatínu so žltkami a šľahačkou
- Vezmeme si misu a vyložíme ju pokrájanou roládou
- Do zmesi pridáme jahody a všetko vylejeme do vyloženej misy
- Na povrch ešte poukladáme zvyšné kúsky rolády a dáme stuhnúť do chladničky, najlepšie do druhého dňa.
- Na druhý deň vyklopíme Šarlotu z misy a podávame