Jahodová šarlota (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Ešte stále je čas voňavých jahôd........
10 porcií |
90 minút príprava |
Postup
- Upečieme si (alebo kúpime) piškótový korpus. Ja som ho upiekla klasickým spôsobom z 3 vajec, 3 PL cukru a múky, 2PL kukuričného škrobu, 1 vanilkového cukru a 1/2 bal. PDP.
Namiesto korpusu môžeme použiť aj dlhé piškóty.
- Na náplň vyšľaháme šľahačku. Zvlášť zmiešame tvaroh, jogurt, práškový aj vanilkový cukor a citrónovú šťavu. Želatinu pripravíme podľa návodu. Primiešame do nej 2 PL tvarohovej náplne a potom túto zmes zľahka vmiešame do tvarohovej zmesi. Keď náplň začne želírovať metličkou primiešame vyšľahanú šľahačku. Asi 100ml šľahačky si ponecháme na zdobenie a "prilepenie" piškót.
- Okolo korpusu založíme tortovú obruč. Na korpus, ktorý sme pokvapkali sirupom SodaStream navŕšime tvarohovú náplň.
- Na náplň poukladáme jahody.
- Pripravíme si suroviny na zaliatie jahôd. Teda vodu so sirupom SodaStream a tortové želé.
- Želatinovú zálievku pripravíme podľa návodu. Zmiešame vodu so sirupom a pridáme napučanú želatinu. Cukor už nepridávame, lebo sirup je sladký a keďže sirup SodaStream je veľmi výdatný, stačí ho pridávať naozaj málo.
- Jahody po lyžiciach zalejeme ochutenou želatinou a dáme stuhnúť do chladničky. Najlepšie cez noc. Ak máme málo času postačia aspoň 4 hodiny.
- Potom zložíme tortovú obruč, obvod torty potrieme odloženou šľahačkou a tiež urobíme ozdobný okraj.
- Piškóty zrežeme na potrebnú dĺžku a "prilepíme" ich na obvod torty.
- Torta vyzerá veľmi pekne ozdobená mašľou.
- Takto vyzerá v reze.....
- .....a takto na tanieriku tesne pred konzumáciou.