Jahodová nátierka
Jahodová nátierka s červenou paprikou
Autor receptu: redakcia
Netradičná nátierka so zníženým obsahom cukru je chutná na pečive s maslom, ale aj ako
pikantná príloha k mäsu.
Postup
- Jahody a papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Spolu dáme do väčšieho hrnca a rozmixujeme na pyré. Kto má rád, nemusí mixovať úplne dohladka, v nátierke môžu zostať aj kúsky jahôd či papriky.
- K pyré prisypeme želírovací cukor so stéviou a dobre rozmiešame.
- Za stáleho miešania privedieme k varu a povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvarenej nátierky. Ak je po vychladnutí málo tuhá, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a test zopakujeme.
- Z hotovej zmesi odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu.
- Takto pripravenú nátierku plníme do pripravených čistých a suchých pohárov až po okraj, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu. Ak máte radi pikantné chute, dajte najprv na dno pohárov kúsok nasekanej chilli papričky.
- Kuchynskou utierkou zvonku utrieme hrdlá pohárikov a dôkladne ich uzavrieme viečkami. Naplnené poháriky otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.
- Jahodová nátierka s paprikou môže byť aj vhodným darčekom na zjedenie.