Jahodová nátierka

Jahodová nátierka s červenou paprikou

Autor receptu: redakcia

Netradičná nátierka so zníženým obsahom cukru je chutná na pečive s maslom, ale aj ako pikantná príloha k mäsu.

40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jahody a papriky umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Spolu dáme do väčšieho hrnca a rozmixujeme na pyré. Kto má rád, nemusí mixovať úplne dohladka, v nátierke môžu zostať aj kúsky jahôd či papriky.
  2. K pyré prisypeme želírovací cukor so stéviou a dobre rozmiešame.
  3. Za stáleho miešania privedieme k varu a povaríme minimálne 5 minút.
  4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvarenej nátierky. Ak je po vychladnutí málo tuhá, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej, krátko povaríme a test zopakujeme.
  5. Z hotovej zmesi odoberieme penu, ktorá sa vytvorila navrchu.
  6. Takto pripravenú nátierku plníme do pripravených čistých a suchých pohárov až po okraj, aby v nich zostalo čo najmenej vzduchu. Ak máte radi pikantné chute, dajte najprv na dno pohárov kúsok nasekanej chilli papričky.
  7. Kuchynskou utierkou zvonku utrieme hrdlá pohárikov a dôkladne ich uzavrieme viečkami. Naplnené poháriky otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.
  8. Jahodová nátierka s paprikou môže byť aj vhodným darčekom na zjedenie.