Jahodový zákusok
Jahodová kocka z bielkov (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
V chladničke ostali zvyšné bielky, tak som sa rozhodla pre tento zákusok.* Jahody som našla v mrazničke.
20 ks porcií |
80 minút príprava |
14-15 minút na 160 °C |
Postup
- Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny, postupne pridáme cukor a došľaháme do tuha.
- Následne do bielkov pridáme po lyžiciach olej. Varechou po častiach vmiešame preosiatu múku, do ktorej sme primiešali prášok do pečiva. Nakoniec do cesta pridáme ocot.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pečieme 14-15 minút.
- Suroviny na jahodovú plnku.
- Čerstvé alebo mrazené jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a doplníme vodou na objem 700 ml. V troche tekutiny rozhabarkujeme Zlatý klas, zbytok dáme variť spolu s cukrom. Do vriacej tekutiny pridáme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý jahodový krém.
- Ešte za horúca ho nanesieme na upečený korpus, z ktorého najprv odstránime papier na pečenie. Necháme vychladnúť.
- Suroviny na pudingovú plnku.
- V troche mlieka rozhabarkujeme vanilkový puding, zbytok mlieka dáme variť spolu s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého za horúca po častiach vmiešame kyslú smotanu.
- Puding ešte horúci nanesieme na jahodovú plnku, necháme vychladnúť.
- Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix, došľaháme do tuha.
- Na pudingovú plnku rozotrieme pripravenú vyšľahanú šľahačku. Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť.
- Pred podávaním pokrájame na kocky. Ponúkam... dobrú chuť.