Jahodový zákusok

Jahodová kocka z bielkov (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

V chladničke ostali zvyšné bielky, tak som sa rozhodla pre tento zákusok.* Jahody som našla v mrazničke.

20 ks
porcií
80 minút
príprava
14-15 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky so štipkou soli vyšľaháme do peny, postupne pridáme cukor a došľaháme do tuha.
  2. Následne do bielkov pridáme po lyžiciach olej. Varechou po častiach vmiešame preosiatu múku, do ktorej sme primiešali prášok do pečiva. Nakoniec do cesta pridáme ocot.
  3. Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 160 stupňov a pečieme 14-15 minút.
  4. Suroviny na jahodovú plnku.
  5. Čerstvé alebo mrazené jahody rozmixujeme s citrónovou šťavou a doplníme vodou na objem 700 ml. V troche tekutiny rozhabarkujeme Zlatý klas, zbytok dáme variť spolu s cukrom. Do vriacej tekutiny pridáme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý jahodový krém.
  6. Ešte za horúca ho nanesieme na upečený korpus, z ktorého najprv odstránime papier na pečenie. Necháme vychladnúť.
  7. Suroviny na pudingovú plnku.
  8. V troche mlieka rozhabarkujeme vanilkový puding, zbytok mlieka dáme variť spolu s kryštálovým a vanilínovým cukrom. Po zovretí vlejeme pripravený pudingový prášok a uvaríme hustý puding, do ktorého za horúca po častiach vmiešame kyslú smotanu.
  9. Puding ešte horúci nanesieme na jahodovú plnku, necháme vychladnúť.
  10. Smotanu vyšľaháme do polotuha, pridáme Smetafix, došľaháme do tuha.
  11. Na pudingovú plnku rozotrieme pripravenú vyšľahanú šľahačku. Zákusok odložíme do chladničky stuhnúť.
  12. Pred podávaním pokrájame na kocky. Ponúkam... dobrú chuť.