Jahňacie lýtko s patizónovým prívarkom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 125 °C

Postup

  1. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme na ňom očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky dozlata. Pridáme pokrájanú cibuľu, bobkový list, čerstvo zomleté nové korenie a celé korenie. K spenenej cibuli primiešame rajčiakový pretlak, opražíme a zalejeme vodou. Osolíme, vložíme bouquet garni a necháme pomaly variť.
  2. Jahňacinu umyjeme, osolíme, ochutíme čiernym korením a potom ju v druhom hrnci opečieme zo všetkých strán na rozohriatom oleji. Lýtka vložíme do vriaceho zeleninového základu, prikryjeme pokrievkou, dáme do rúry rozohriatej na 125 °C a pečieme asi 1,5 h domäkka.
  3. Mäso vyberieme, vývar precedíme cez sitko a varíme, kým omáčka nenadobudne medovú konzistenciu. Vmiešame posekané mätové lístky.
  4. Náš tip: Patizónový prívarok: Na cibuľke orestujeme nastrúhaný patizón, pridáme cukor, soľ a ocot a podusíme do mäkka. Na záver zalejeme bielou bešamelovou omáčkou (základná omáčka z masla, múky a mlieka).