Pečené jahňacie mäso

Jahňacie lýtko na šípkovej omáčke

Autor receptu: redakcia

110 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jahňacie lýtko prudko opečieme z každej strany na rozohriatej masti. Mäso preložíme do pekáča a pridáme soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejeme trochou vývaru a prikryté vložíme do vyhriatej rúry.
  2. Keď je mäso takmer mäkké, prelejeme ho výpekom a odokryté dopečieme dozlatista. Výpek zlejeme bokom a mäso necháme vo vypnutej rúre odpočívať.
  3. Na masti opražíme múku, zalejeme ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu privedieme do varu, pridáme do nej šípkový lekvár, ochutíme cukrom, soľou a citrónovou šťavou.
  4. Uvarené olúpané zemiaky nastrúhame, pridáme rozpustené maslo, soľ, vajce, kukuričný škrob. Vymiesime zmes, z ktorej vytvarujeme valček, zabalíme ho do potravinovej fólie, uvaríme a nakrájame. Nakrájané knedle opečieme na panvici s vetvičkou rozmarínu.
  5. Jahňacie lýtko rozkrájame a podávame preliate šípkovou omáčkou spolu so zemiakovou knedľou.